Gestionarea eficienta a rezolutiei bancilor, propusa de Comisia Europeana

 

Comisia Europeana propune un mecanism unic de rezolutie pentru uniunea bancara, acesta ajutând la o gestionare cât mai eficienta a eventualelor dificultati  majore în care s-ar afla bancile, potrivit unui comunicat.

comisia europeanaMecanismul propus vine sa completeze mecanismul unic de supraveghere care va deveni operabil de la sfârsitul anului 2014 si care va permite Bancii Centrale Europene sa supravegheze în mod direct bancile din zona euro si din alte state membre care adera la uniunea bancara.

Presedintele Comisiei, José Manuel Barroso, a declarat: ”Cu aceasta propunere, sunt întrunite toate elementele necesare pentru instituirea unei uniuni bancare menite sa consolideze bazele acestui sector, sa restabileasca încrederea si sa remedieze fragmentarea pietelor financiare. Am convenit deja asupra unui mecanism european comun de supraveghere pentru bancile din zona euro si pentru alte state membre care doresc sa participe la acesta. Propunerea de astazi îl completeaza cu un sistem unic puternic si integrat pentru solutionarea situatiei bancilor aflate în dificultate majora. Nu putem elimina riscul unor viitoare falimente bancare, dar, datorita mecanismului unic de rezolutie si Fondului de rezolutie, bancile, si nu contribuabilii europeni, ar trebui sa fie cele care sa îsi asume, în viitor, responsabilitatea pierderilor.”

Michel Barnier, comisarul pentru piata interna si servicii, a declarat: ”Am vazut cum crizele bancare se pot extinde rapid dincolo de granite, subminând încrederea si plasând-o pe traiectoria unei spirale descendente în întreaga zona euro. De asemenea, am vazut cum prabusirea unei banci transfrontaliere importante poate avea drept consecinta o situatie complexa si confuza: rezolutia bancii Dexia nu este un model de urmat. Avem nevoie de un sistem în cadrul caruia sa se poata lua decizii în mod rapid si eficient, evitându-se aparitia îndoielilor cu privire la impactul asupra finantelor publice, si ale carui norme sa creeze un climat de siguranta în cadrul pietei. Conform propunerii de astazi privind un mecanism unic de rezolutie, garantarea faptului ca supravegherea si rezolutia sunt aliniate la nivel central, asigurându-se, totodata, implicarea tuturor actorilor nationali relevanti, si sustinute printr-un mecanism corespunzator de finantare a rezolutiei, va permite gestionarea cu mai multa eficacitate a crizelor bancare în uniunea bancara si va contribui la ruperea legaturii dintre crizele datoriei suverane si bancile aflate în dificultate majora.” Adina Elena Oprea, juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie