Constituirea si functionarea parcurilor industriale – Legea nr.186/2013

 

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 421 din data de 11 iulie 2013 a fost publicata Legea nr. 186/2013 privind constituirea si functionarea parcurilor industriale.

parc industrialLege reglementeaza regimul juridic de constituire, organizare si functionare a parcurilor industriale, inclusiv a celor existente.

Cererea de acordare a titlului de parc industrial se formuleaza de catre fondatorii parcului industrial.

Fondatori pot fi autoritatile administratiei publice locale, persoanele fizice sau juridice de drept privat, romane ori straine, impreuna sau separat, care initiaza constituirea unui parc industrial si constituie si inmatriculeaza o societate comerciala – administratorul parcului – care solicita organului de specialitate al administratiei publice centrale eliberarea titlului de parc industrial, dupa parcurgerea unei proceduri specifice.

Terenul aferent parcului industrial este eligibil numai daca indeplineste, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:
– este proprietatea tabulara sau in concesiune ori se afla in administrarea/folosinta fondatorului, administratorului parcului sau a rezidentilor parcului industrial;
– are acces la un drum european, national, judetean sau sosele ocolitoare de centura;
– are o suprafata compacta, cu exceptia suprafetelor traversate de cai de transport, suprafata de minimum 5 hectare;
– nu este afectat de nicio sarcina tabulara, dezmembramant al dreptului de proprietate privata, ipoteca, masura asiguratorie sau procedura de executare silita, cu exceptia oricaror servituti de trecere, precum si a oricaror ipoteci constituite in favoarea institutiilor de credit dintr-un stat membru al Uniunii Europene, in vederea garantarii rambursarii unor credite bancare contractate de catre administratorul parcului, in vederea finantarii investitiilor la parcul industrial.

In cadrul cererii, solicitantul va preciza durata pentru care solicita acordarea titlului de parc industrial, care nu va putea fi mai mica de 10 ani, cu posibilitate de prelungire.

Competenta de solutionare a cererii de acordare a titlului de parc industrial revine Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, prin intermediul directiei de specialitate.

Titulul de parc industrial este valabil pentru terenul, infrastructura parcului industrial si pe durata stabilite in mod expres prin ordinul ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice.

Parcul industrial functioneaza sub directa gestionare si administrare realizata de administratorul parcului.

Are calitatea de rezident al parcului orice operator economic, persoana juridica romana si/sau straina, care functioneaza conform legii si desfasoara activitati economice, de cercetare stiintifica, de valorificare a cercetarii stiintifice si/sau de dezvoltare tehnologica agroindustriale, logistice si inovative, industriale etc., in cadrul parcului industrial:
– in calitate de co-contractant al administratorului parcului in cadrul unui contract de administrare si prestari de servicii conexe;
– in calitate de proprietar ori chirias, dupa caz, al unuia sau mai multor imobile situat/situate in perimetrul parcului industrial constituit conform procedurii simplificate, care nu este proprietatea administratorului parcului.

Titlul de parc industrial confera administratorului si rezidentilor parcului dreptul la urmatoarele facilitati: – scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinatiei sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial;
– scutire de la plata impozitului pe terenuri, corespunzator terenului aferent parcului industrial;
– scutire de la plata impozitului pe cladiri, corespunzator cladirilor care fac parte din infrastructura parcului industrial;
– scutiri, numai cu acordul autoritatilor publice locale, de la plata oricaror taxe datorate bugetelor locale ale unitatilor administrativ-teritoriale pentru eliberarea oricaror certificate de urbanism, autorizatii de construire si/sau autorizatii de desfiintare de constructii pentru terenurile si cladirile din infrastructura parcului, ce fac parte integranta din parcul industrial;
– alte facilitati ce pot fi acordate, potrivit legii, de autoritatile administratiei publice locale.

La data intrarii in vigoare a noii legi se abroga OG nr. 65/2001 pivind constituirea si functionarea parcurilor industriale.juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie