Recrutarea on-line. Avantaje si dezavantaje

 

Principalele avantaje sunt reducerea timpului de recrutare, minimizarea costurilor si pentru candidati si pentru organizatie, asa ca recrutarea on-line a devenit un instrument important in atragerea candidatilor si principalul concurent al mass-media.

laptopActivitatile de recrutare on-line presupun folosirea portalurilor on-line, inscrierea on-line a CV-urilor, examinarile on-line, testarile on-line si confirmarile on-line.

Organizatiile transmit email-uri cu posturi vacante si informatii direct candidatilor posibili, la un cost redus. Recrutarea on-line se foloseste de instrumente web precum internetul sau intranetul pentru a recruta candidatii. Procesul consta in atragerea, vizualizarea si depistarea acelor candidati in vederea selectiei, angajarii sau respingerii acestora.

Cappelli (2001) a estimat ca, pentru recrutarea on-line costurile se ridica la doar 20% din costul normal al unei metode de recrutare traditionale. O modalitate tipica de postare a posturilor vacante este publicarea posturilor pe site-ul de recrutare al organizatiei [Armstrong M., 2007].

Aceasta va furniza detalii privind postul si sarcinile din fisa postului dar si informatii despre organizatie. Candidatii vor completa aplicatiile on-line si vor transmite CV-ul electronic, iar computerul, prin programe speciale vor incerca, dupa prima vizualizare, sa le potriveasca cu cerintele organizatiei.

Obiectivele proceselor de recrutare si selectie ar trebui sa fie alegerea unui numar mai mare de candidati si de calitate ridicata, la un cost mai redus in vederea satisfacerii necesarului de personal din organizatie [Armstrong M., 2006].

Beneficii ale recrutarii on-line [Hopkins B., 2003]: rapiditatea efectuarii procesului de recrutare; eliminarea intermediarilor; efectuarea selectiei pe baza criteriilor de etica; imbunatatirea accesului la informatii.

Avantaje obtinute prin apelarea la serviciile recrutarii on-line [Bournois F. si col., 2007]: eficienta timpului; diminuarea costurilor comparativ cu recrutarea prin mass-media; relativ simplu de realizat; cresterea productivitatii in analiza si verificarea CV-urilor.

Alte avantaje ale recrutarii on-line: costuri scazute, timp de raspuns rapid, arie larga a aplicantilor, candidati mult mai calificati comparativ cu alte surse [Bondarouk T., 2009], accesibilitate internationala [Galanaki E., 2002] si in orice moment – 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana.

* Acest fragment reprezinta un extras din lucrarea Tehnici si instrumente de recrutare si selectie. Pentru mai multe detalii a se vedea Nicoleta-Valentina Florea, Ion Stegaroiu Tehnici si instrumente de recrutare si selectie, Editura C.H.Beck 2013.
Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie