Nu mai asteptati!

 

In ultimele zile am citit materiale, comentarii, am vazut conferinta de presa a CdM, protestul mediatorilor, emisiune Tv, toate cu aceeasi tema: noua modificare a legii medierii.
Ceas de birouAcum,  faptul ca in toate „luarile de pozitie” am gasit invocate aceleasi motive este un lucru bun. Nu stiu cat de eficient este , dar e de bine ca exista consens. Si totusi mi se pare un esafodaj prea fragil. Nu este suficient sa afirmi, trebuie sa si convingi.
Interesante au fost comentariile colegilor mediatori. O parte si-au exprimat dezamagirea si nemultumirea, mergand pina la decizia de a parasi profesia.
O alta parte, cei care sperau ca activitatea lor va cunoste o crestere exponentiala odata cu intrarea in vigoare a inadmisibilitatii, brusc au ramas fara speranta asteptarii.
Putini au fost cei care au afirmat ca ei au lucrat si pina acum si vor lucra in continuare pentru ca activitatea lor s-a concentrat pe a media nu pe informarea prealabila obligatorie.
Chiar avem un coleg care a dat un anunt ca angajeaza „informatori” la biroul lui de mediere, tocmai pentru a face ei munca gratuita iar el sa fie liber sa munceasca pe bani.
Daca stau si ma gandesc cat de mult s-au plans unii dintre mediatori ca aceasta informare se face gratuit parca nu reusesc sa inteleg de ce se plang acum cand o pot face si practicienii profesiilor juridice.
Sunt de acord ca exista posibilitatea ca aceasta informare sa nu fie facuta intr-un mod in care partile sa fie motivate sa-si rezolve conflictul prin mediere. Dar aceasta posibilitate exista si inainte de aceasta lege. Daca va ganditi la persoanele care au venit in biroul voastru si v-au spus ca pe ei nu ii intereseaza medierea si vor doar hartia pentru instanta,o sa va aduceti aminte ce ati simtit si ce ati gandit in acele momente. Pentru acele persoane nu ati fost un profesionist ci un emitent de acte. Un simplu „to do” de bifat de pe o lista. Oricat de dedicat esti profesiei de mediator si dispus sa-i ajuti pe cei care au situatii de rezolvat, poti ajuta un om doar daca el vrea sa fie ajutat. Daca nu, asta e.
In urma cu vreo doi ani au venit la mine doi fosti soti care acum erau in proces de partaj. Erau inainte de prima infatisare si vroiau sa-si rezolve ei problema, chiar daca fiecare dintre ei isi angajazase avocat. Am intrat in mediere, au ajuns la o intelegere, au incheiat un acord. Dupa ce a fost semnat acordul i-am intrebat cum au aflat de mediere si cum de au ales aceasta modalitate. Doamna mi-a spus ca ea gasise informatia in legea micii reforme in justitie. A vorbit cu avocatul si l-a intrebat daca poate apela la mediere in situatia ei. Avocatul i-a zis ca da, dar nu ii recomanda pentru ca e o procedura putin cunoscuta si ca are sanse sa castige in instanta. Cand l-a intrebat de ce nu i-a recomandat chiar el procedura medierii, avocatul a motivat ca probabil este o lege noua pe care el inca nu o cunoste. Chiar daca nu a fost incurajata de avocatul ei, a insistat si a venit in mediere. Pentru ca asa au vrut ei. In aceasta situatie avocatul a avut amabilitatea de a contacta un mediator pentru ei.
Cei care vor sa afle si sa foloseasca medierea cauta si gasesc. Mai ales ca azi exista din ce in ce mai multe informatii despre mediere.
Medierea este si va ramane o procedura voluntara pentru ca nu poti obliga omul sa vrea sa-si rezolve disputa. Ce vrea omul este important si in mediere si in afara ei. Cea mai puternica motivatie este ” Pentru ca asa vreau eu„.
Poti sa ii spui ce sa vrea?
Poti sa ii schimbi convingerea daca el nu vrea?
In Olanda exista o lege a medierii de scurt timp. Iar in Olanda medierea functioneaza de ani buni, exista mediatori si peste 80% dintre litigii se mediaza. Oamenii au apelat la mediere pentru ca asa au vrut ei, nu i-a obligat nici o lege.
Motivarea vine din interior nu din exterior.
In Romania exista un numar mare de procese pe rolurile instantelor. Dar nu instanta este sursa de parti pentru mediere.
Priviti in jur si veti vedea ca exista conflicte care se pot media aproape la fiecare pas. Ganditi-va la toate situatiile conflictuale in care este implicat un vecin, un coleg de munca, un prieten, o ruda si porniti de acolo.
Si motivarea de a munci ca mediator vine tot din interior.
Nu mai asteptati!

Raluca Bratu

Acest articol reprezinta opinia personala exclusiva  a autorului. MediereNet.ro nu îsi asuma reponsabilitatea pentru continutul acestui articol.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie