Guvernul a adoptat masurile de protectie sociala pentru angajatii concediati

 

Persoanele disponibilizate prin concedieri colective, in baza unui plan de disponibilizare, vor beneficia de unele masuri de protectie din partea statului, se arata intr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. Pentru ca aceste masuri de protectie sociala sa fie aplicate unitar, Ministerul Muncii a lansat in dezbatere normele de aplicare a noilor reglementari, documentul fiind adoptat de Guvern in sedinta de miercuri.

concediereOrdonanta de Urgenta a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor masuri de protectie sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza planurilor de disponibilizare a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 251, din 30 aprilie 2013 si a intrat in vigoare la data publicarii.

Actul normativ reglementeaza masurile de protectie sociala de care beneficiaza persoanele disponibilizate prin concedieri colective, efectuate in baza unui plan de disponibilizare, de catre urmatorii operatori economici: societati nationale, regii autonome, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat, precum si societati comerciale si regii autonome subordonate autoritatilor administratiei publice locale.

Pentru ca aceste masuri de protectie sociala sa fie aplicate corespunzator, Ministerul Muncii a elaborat Proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 36/2013, pe care l-a lansat recent in dezbatere publica pe site-ul propriu si care a fost adoptat in sedinta de miercuri a Executivului.

Concret, proiectul de HG adoptat „contine prevederi cu caracter tehnico-organizatoric” privind punerea in aplicare a masurilor prevazute deja de OUG nr. 36/2013.

Astfel, masurile de protectie sociala se aplica doar in cazul persoanelor concediate in baza unui plan de disponibilizare, adica acel document ce cuprinde masurile necesare in vederea redresarii activitatii si programul concedierii colective elaborat de angajator, care se poate desfasura in una sau mai multe etape.

Citeste articolul integral pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie