Conditiile pentru tranzactionarea terenurilor agricole, vor fi negociate de Pro Agro, in toamna

 

Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industrie Alimentara si Servicii Conexe „Pro Agro” va începe din aceasta toamna negocieri la nivel european, cu privire la implementarea masurii de tranzactionare de catre straini a terenurilor agricole din România, primele discutii pe marginea acestui subiect având deja loc cu presedintii Camerelor Agricole din Lituania si Ungaria, în cadrul sedintelor organizatiilor europene ale producatorilor agricoli – COPA COGECA.

terenuri agricole‘În septembrie, vom participa, alaturi de producatori agricoli din mai multe state din nord-estul Europei, la o conferinta organizata de Camera Agricola din Ungaria. Vrem ca împreuna sa pregatim un set de masuri care sa nu avantajeze cumparatorul strain în detrimentul celui local. si asa vorbim de o masura care a speriat destul de mult agricultorii din România. Vreau sa-i asigur însa ca terenurile lor nu vor fi cumparate oricum si doar de catre straini. Vom sustine implementarea masurilor necesare pentru a proteja dreptul de proprietate al terenurilor agricole detinute de fermierii români si de a facilita accesul lor la piata funciara’, a declarat presedintele Pro Agro, Alexandru Jurconi.

Raportarea autoritatilor locale din tarile din Europa de nord-est, cu privire la implementarea acestei masuri, se va face în baza negocierilor din septembrie. Solutiile care vor fi gasite pentru implementarea cât mai corecta a masurii de tranzactionare de catre straini a terenurilor agricole va fi însotita si de Organizatia Fermierilor Europeni COPA-COGECA. Acum în Europa, se confrunta cu aceasta problema Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Cehia, Polonia si Ungaria.

Federatia Nationala ‘Pro Agro’ a fost admisa în COPA-COGECA la finalul lunii iunie, dupa ce în 2011 România a fost exclusa întrucât Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din România (FNPAR), singura organizatie membra în structura europeana, nu si-a mai putut plati cotizatia de circa 250.000 de euro.

Pentru a fi membru în COPA-COGECA una dintre conditii este ca organizatia membra sa fie multi-sectoriala. Totodata, organizatia trebuie sa plateasca anual o cotizatie calculata în functie de potentialul agricol al tarii, populatia ocupata în agricultura si suprafata agricola. Pentru România, tara care intra în categoria întâi, alaturi de Franta, Germania, Spania, Polonia si Italia, cotizatia este de circa 500.000 de euro anual.

COPA-COGECA este formata din 60 de organizatii din tarile Uniunii Europene si 36 de organizatii partenere din alte tari europene, cum ar fi Islanda, Norvegia, Elvetia si Turcia.

Organizatia europeana este formata din doua mari Comitete care au fuzionat înca din 1962 – Comitetul General al Cooperativelor Agricole din Uniunea Europeana si Comitetul Organizatiilor Profesionale Agricole. COPA-COGECA reprezinta interesele generale si specifice ale unor 40.000 de cooperative de fermieri care folosesc peste 660.000 de persoane si cu o cifra de afaceri anuala globala de peste 300 miliarde de euro în toata Europa.(AS – editor: Mariana Nica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie