Acord incheiat de Sibex cu OPCOM. Derivatele pe energie vor fi lansate la Sibex

 

Derivatele pe energie vor fi lansate la Sibex, dupa ce bursa sibiana a încheiat un acord cu operatorul pietei de energie OPCOM, detinut integral de Transelectrica.

SibexAstfel, Sibiul sufla aceasta afacere de sub nasul Bursei de Valori Bucuresti, care avea un parteneriat pentru derivate cu OPCOM, înca din 2010, însa nu a reusit sa îl concretizeze.

Colaborarea OPCOM-Sibiu este o noua lovitura de imagine încasata de BVB, care parea extrem de apropiata de operatorul bursei de energie.

Chiar presedintele bursei Lucian Anghel a declarat, recent, într-un interviu, ca ar sustine ideea fuziunii BVB-OPCOM, idee despre care Ziarul „BURSA” a scris, în exclusivitate, în luna mai, ca începe sa aiba circulatie.

Acum, ramâne de vazut daca Lucian Anghel mai are ce sa sustina.

În baza contractului semnat între OPCOM si Sibex, produsele futures vor avea drept activ suport indicii pietei spot de energie electrica ROPEX_DAM, calculati de OPCOM.

„Ne asteptam ca tranzactionarea derivatelor pe energie sa înceapa în trimestrul patru, iar clearingul se va face printr-o Contraparte Centrala (CCP) cu experienta”, ne-a declarat Ovidiu Petru, directorul general al Sibex.

Din toamna, normele europene impun ca tranzactiile cu derivate sa fie decontate prin Contraparti Centrale autorizate, cu un capital minim de 7,5 milioane de euro.

Bursele locale nu au reusit sa concretizeze proiectul înfiintarii unei CCP locale, iar actionarii Sibex au decis sa mearga pe varianta apelarii la o Contraparte straina.

Contractul cu OPCOM obliga Sibex sa încheie rapid problema CCP, ca sa se autosalveze si pentru ca lovitura de imagine pe care o da prin parteneriatul semnat sa nu se transforme într-un rateu.

Potrivit lui Ovidiu Petru, marele avantaj al Sibex este ca aceasta bursa face piata de derivate din tara noas¬tra, iar platforma de tranzactionare de la Bursa din Sibiu este una folosita de bursele de energie.

Clearingul derivatelor pe energie se poate face si printr-o casa specializata pe produse pe energie.

*  Brokerilor le surâde ideea, dar vor mai multe detalii

„Din ce am vazut, nu sunt foarte multe informatii dezvaluite publicului vizavi de acesta colaborare”, ne-a spus Alin Brendea, Director General Adjunct „Prime Transaction”, adaugând: „Dupa cum stim, au mai fost discutii între OPCOM si BVB pentru o colaborare în vederea emiterii de instrumente financiare specifice, însa care nu s-au concretizat.

Orice colaborare institutionala este salutara, însa pentru a aprecia efectele acesteia este nevoie de mai multe detalii. Teoretic, un astfel de produs ar putea atrage atentia inves¬titorilor din domeniul energetic, în special al producatorilor.

Nu trebuie sa uitam ca tranzactionarea produselor derivate depinde de aparitia rapida a unei Contraparti Centrale”.

BVB nu ne-a transmis, pâna la finalul editiei, un comentariu despre parteneriatul Sibex-OPCOM.

Pe data de 28 septembrie 2010, BVB (Bursa de Valori Bucuresti), CCB (Casa de Compensare Bucuresti) si Opcom, Operatorul Pietei de energie electrica din România au semnat un acord privind cooperarea celor trei entitati pentru lansarea pietei române de derivative pe energie electrica. Cooperarea partenerilor era, atunci, încurajata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din România.

*  AFEER: „Avem nevoie de acest produs mai ales în aceasta perioada în care piata spot este extrem de volatila”

Contractele futures care au ca activ suport indicii pietei spot de energie (PZU) sunt un produs mult asteptat de traderii de energie, care aplauda parteneriatul dintre OPCOM si Sibex.

Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din România (AFEER), ne-a declarat: „Derivatele pe energie au fost solicitate de noi de mult timp. Ne bucuram ca proiectul demareaza pentru ca avem nevoie de acest produs, mai ales în aceasta perioada în care piata spot este extrem de volatila”.

Domnia sa apreciaza ca derivatele sunt importante pentru furnizori, dar si pentru consumatori, pentru ca le asigura o anumita predictibilitate a tarifelor energiei. Contractele futures se încheie pe preturi clare între operatori, indiferent de cum se închide tranzactia fizica pentru perioada tranzactionata. Practic, la momentul tranzactiei fizice din piata spot, se face doar o decontare pe diferente între operatori, ne-a explicat presedintele AFEER. Ion Lungu si-a exprimat speranta ca furnizorii vor avea si costuri atractive pentru derivate.

Potrivit unui comunicat al OPCOM si Sibex, lansarea contractelor futures, ajuta operatorii din piata energiei sa îsi diminueze si sa îsi transfere riscurile aferente evolutiei pretului spot al electricitatii. De asemenea, acest produs de tranzactionare serveste si interesului participantilor din pietele financiare de largire a portofoliului de instrumente avute la dispozitie pentru gestionarea riscurilor financiare, de investitie.

Pietele de instrumente financiare derivate ofera posibilitatea încheierii de tranzactii între categorii de participanti la piata cu interese diferite din punctul de vedere al activului suport, respectiv între participantii din sectorul energiei (hedgeri) si participantii la pietele financiare, ceea ce creeaza premize pentru consolidarea lichiditatii pietei financiare si stabilirea unor semnale de pret pe piata financiara care sa contribuie la cresterea stabilitatii si atractivitatii sectorului energiei electrice din punct de vedere investitional.

Pretul de referinta stabilit pe piata spot administrata de OPCOM ofera, prin caracteristicile sale determinate de numarul participantilor activi care concura la încheierea tranzactiilor, cantitatile tranzactionate si volatilitate, posibilitatea implementarii în conditii de interes din partea participantilor la piata, a contractelor futures pentru energie electrica, mai arata comunicatul citat.

Potrivit rapoartelor OPCOM, piata spot PZU are, pe primele sase luni, o cota de circa o treime din consumul national. Pretul mediu al energiei electrice tranzactionate pe PZU în primul semes¬tru a scazut cu 40,4%, de la 181,31 de lei/MWh – media lunii ianuarie, la 108,01 lei/MWh – media lunii iunie.

Scaderea abrupta de pret a fost generata de o diminuare a consumului cu peste 7%. Cererea de energie a fost afectata de iarna blânda, dar si de surplusul de energie eoliana si hidro. Hidroelectrica a avut o productie buna de energie în primul semestru, iar producatorii de energie eoliana au functionat din plin, practicând cele mai mici preturi de pe piata.

Valoarea totala a energiei tranzactionate pe piata spot în primul semestru este de circa 244 milioane de euro. Adina Ardeleanu, Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie