In vremuri de criza, ministerul Educatiei cheltuie banii pe sisteme de bruiaj, stilouri de colectie si mobilier din lemn nobil

 

Sistem de bruiaj pentru interceptarile telefonice de pe telefonul mobil, stilouri de colectie si mobilier nou sunt doar o parte dintre obiectele pe care ministrii Educatiei le-au considerat indispensabile pentru institutia pe care o conduc, chiar în vreme de criza. Schimbarea denumirii Ministerului Educatiei a costat, la un prim calcul, peste 50.000 de euro, reprezentând placute si stampile noi cu însemnele MEN.

ministerul educatiei nationale, MENDin 2010, când România s-a cufundat în criza economica, învatamântul din tara noastra a mers din scandal în scandal. În ultimii ani imaginea scolii românesti a ajuns sa se confunde cu scandalurile de la examenul de bacalaureat, mai exact procentul mic de promovabilitate si acuzatii de coruptie, si, pe de alta parte, proteste si strigate de disperare ale unor dascali retribuiti “ca în lumea a III-a”.

În spatele acestui scenariu, la Ministerul Educatiei s-au petrecut unele lucruri cel putin interesante. În timpul mandatelor ministrilor Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu, dar si sub comanda actualului sef al învatamântului, Remus Pricopie, sediul Ministerului Educatiei, de pe strada General Berthelot din Capitala, a fost dotat dupa placul fiecarui politician instalat la conducerea institutiei.

Poate una dintre cele mai interesante dotari este instalatia de bruiaj a interceptarilor telefonice pentru cabinetul ministrului.

Fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu spune ca sistemul de bruiaj a fost achizitionat de Daniel Funeriu. “Nu am cumparat eu acest sistem. A fost luat de Funeriu. Stiam de existenta acestor dispozitive, dar nu le-am folosit, pentru ca am considerat ca ceea ce declar public pot vorbi si pe telefonul mobil. Nu am folosit instalatia, nu am întrebat de ce a fost achizitionata. Nu poti sa o returnezi. Era acolo si a ramas acolo”, ne-a declarat Ecaterina Andronescu.

Daniel Funeriu spune ca nu stie de existenta unui astfel de sistem de bruiaj, în timpul mandatului sau. “Nu stiu sa fi folosit în mod uzual sistem de bruiaj. Foloseam frecvent telefonul mobil în biroul meu. Nu exclud, ca din motive de securitate, pentru a nu fi divulgate subiecte de examene, cineva din minister sa fi considerat ca este necesar sistem de bruiaj”, ne-a declarat Daniel Funeriu.

Fostul ministru interimar al Educatiei Liviu Marian Pop spune ca el a solicitat un altfel de sistem, care sa înlature eventuale suspiciuni de fraudare a bacalaureatului. Sistemul de bruiaj trebuia sa blocheze convorbirile de pe telefonul mobil din cabinetul ministrului în perioada examenului. “Eu am cerut un sistem de bruiaj pentru biroul ministrului, pentru cel al secretarului de stat si pentru cel al presedintelui Comisiei de bacalaureat pentru a nu se putea purta discutii pentru eventuale aranjamente, în timpul examenului. Sa se vorbeasca doar de pe telefonul fix, prin STS”, ne-a declarat Pop.

Mese noi în minister

O alta achizitie interesanta este aceea de stilouri de colectie. Cu toate ca exista o hotarâre de Guvern ce înca interzice astfel de achizitii, Ministerul Educatiei a fost dotat si cu mobilier nou din lemn nobil si sticla securizata. În minister au fost necesare, se pare, si rame noi pentru tablouri.

Pe lânga acestea, conducerea Ministerului Educatiei primeste anual 75 de abonamente all inclusive pe 12 luni la un club exclusivist de sport si SPA din Capitala, ca urmare a unui contract de concesiune semnat pe mai multi ani cu o societate comerciala (subiect prezentat detaliat de PUTEREA, în trecut). Daca apeleaza sau nu la serviciile oferite cadou ramâne la latitudinea fiecarui ministru.

Mobilierul si stilourile pot fi achizitionate si printr-un proiect european al ministerului. Mentionam ca pâna la ora închiderii editiei tiparite, nu am primit un raspuns al MEN care sa ne prezinte exact datele la care au fost achizitionate obiectele mentionate mai sus si sumele exacte cheltuite. Vom publica precizarile ministerului când acestea ne vor fi furnizate.

Cât ne-a costat botezul

Decizia Guvernului Ponta de a schimba denumirea ministerului lui Remus Pricopie din cel al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului în Ministerul Educatiei Nationale a însemnat si alti bani cheltuiti pentru schimbarea placutelor si stampilelor cu denumirea institutiei, atât de la sediul central, cât si de la fiecare inspectorat scolar judetean. O astfel de investitie a depasit 50.000 de euro.

Ecaterina Andronescu considera ca astfel de cheltuieli nu erau oportune. “Din punctul meu de vedere, nu erau necesare aceste investitii. În mandatul meu nu a fost schimbata denumirea ministerului”, ne-a mai spus Andronescu.

Senatorul PSD Liviu Pop este însa de alta parere. Pop considera ca astfel de achizitii nu pot fi foarte costisitoare si fac parte din minimul necesar pentru desfasoarea activitatii MEN. “Stilouri de acest gen nu pot fi achizitionate decât pentru întâlniri ale ministrului cu alti demnitari din alte state. Atunci se foloseste acest protocol. Dar nu depasesc 100-150 de lei, în general. Daca ministerul este implicat într-un proiect european poate primi si mobilier. Schimbarea denumirii din Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului în Ministerul Educatiei Nationale atrage dupa sine si schimbarea tuturor acestor placute si stampile de la toate institutiile subordonate, nu doar inspectorate, ci si ARACIP, CNCS si asa mai departe. Este posibil ca suma sa depaseasca 50.000 de euro. Nu au fost schimbate placutele de la toate scolile, pentru ca atunci suma ar fi fost mult mai mare”, a spus Pop. Laurentiu Musoiu, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie