Cum se aplica medierea in cazul infractiunilor care prezinta un grad de pericol social mic, mediu sau mare

 

Doua treimi dintre procurori apreciaza ca medierea ar putea fi aplicata in cazul conflictelor penale care prezinta un pericol social mic. Procentul procurorilor care considera ca medierea poate fi utilizata in cazul conflictelor care prezinta un pericol social mic si mediu este semnificativ (32,4%).

mediere2Doar 119 procurori (7,8%) considera ca medierea ar trebui sa fie folosita in cazul tuturor infractiunilor indiferent de gradul de pericol social. Aproximativ 23% dintre procurorii care considera ca medierea ar trebui utilizata in cazul infractiunilor care prezinta un pericol mic au sfatuit deja partile implicate in conflict sa rezolve problemele prin intermediul mediatorului.

Aproximativ o treime (29,6%) dintre procurorii care considera ca medierea poate fi aplicata in cazul infractiunilor cu pericol social mic si mediu au sfatuit partile sa apeleze la mediator.

Jumatate (52,1%) dintre procurorii care cred ca medierea poate fi aplicata in cazul tuturor infractiunilor au sfatuit persoanele implicate in dosarele instrumentate de ei sa rezolve situatia prin intermediul medierii.

Procurorii care apreciaza ca medierea conflictelor este o procedura „foarte utila si utila” de rezolvarea conflictelor cred intr-o masura mai mare ca medierea ar putea fi utilizata si pentru infractiuni care prezinta un pericol mediu sau chiar in cazul unor infractiuni grave.

Procurorii care au vechimea in munca mai mica de 10 ani tind sa aprecieze intr-un numar mai mare ca medierea ar trebui sa se faca doar in cazul infractiunilor care prezinta un pericol social mic – 46,5% pentru infractiuni cu pericol social mic, 35,1% pentru infractiuni cu pericol social mic si mediu si 5,1% indiferent de infractiune (procentele au fost calculate din totalul procurorilor cu o vechime de pana la 10 ani – 396).

Procurorii care au o experienta de munca intre 11 si 20 de ani sunt, intr-un numar mai mare de parere, ca medierea ar putea fi utilizata pentru infractiuni indiferent de gradul de pericol social – 41,2% pentru infractiuni cu pericol social mic, 36,5% pentru infractiuni cu pericol social mic si mediu si 10% indiferent de infractiune (procentele au fost calculate din totalul procurorilor care au vechime in activitate intre 11 si 20 de ani –581).

Pe de alta parte, analiza nivelului de informare a procurorilor privind legislatia nationala si internationala, procedurile si experienta medierii la nivel international, national si local releva un aspect important.

Procurorii care apreciaza ca sunt „bine si putin informati” tind sa aprecieze ca medierea ar trebui sa se aplice in cazul infractiunilor care prezinta pericol social mic si mediu.

Pentru a oferi sugestii privind posibilitatea aplicarii medierii si in cazul altor infractiuni decat cele incluse in legea medierii, am cerut procurorilor sa mentioneze infractiunile care in opinia lor pot fi rezolvate prin mediere.

In acelasi timp, am putut sesiza si modul in care sunt percepute anumite infractiuni, daca analizam tipurile de infractiuni incadrate de procurori in categoriile mentionate de noi: pericol social mic, mediu si mare.

* Acest fragment reprezinta un extras din lucrarea Mediation in Penal Matters in Romania. Evaluation Study and Perspectives

Mediator Petru Mustateanu, mediatorbucurestimustateanu.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie