Costica Varzaru, fosta directoare a Liceului „Bolintineanu” ramâne în arest

 

Fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitala, Costica Varzaru, acuzata de trafic de influenta privind examenul de bacalaureat, ramâne în arest, a decis, marti, Curtea de Apel Bucuresti, care i-a respins recursul fata de masura preventiva.

costica varzaruHotarârea Curtii de Apel este definitiva.

Curtea de Apel Bucuresti a dezbatut, marti, recursul formulat de Costica Varzaru, fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitala, la decizia de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Procurorul prezent la sedinta a aratat ca fosta directoare trebuie sa ramâna în arest pe parcursul anchetei, din cauza pericolului social pe care-l prezinta

Dupa ce a ascultat declaratia Costicai Varzaru, el a aratat ca încadrarea la acest moment pare sa fie una blânda în raport de conturul situatiei faptice ce este relevat de ancheta.

Procurorul a aratat ca încadrarea juridica ar putea fi chiar mai grava decât traficul de influenta si ca directoarea Varzaru lasa impresia, dupa declaratiile de marti, ca „nici acum nu îsi asuma si nu constientizeaza gravitatea faptelor ei”.

La rândul sau, avocatul fostei directoare, George Moloman, le-a aratat judecatorilor ca daca Varzaru nu ar fi dat declaratii sincere în fata anchetatorilor si în fata primei instantei, la acest moment anchetatorii nu ar fi avut, practic, nicio proba împotriva ei.

Avocatul a aratat ca Varzaru poate fi lasata în libertate, cu obligarea de a nu parasi localitatea sau tara, pentru ca Tribunalul Bucuresti, care a emis mandatul de arestare preventiva pe numele ei, a înteles în mod eronat sinceritatea femeii, pe care a întors-o împotriva ei.

Moloman a mai spus ca ea nu a încercat niciun moment sa influenteze martorii sau mersul anchetei, astfel ca nu sunt reliefate motivele temeinice ale arestarii.

Totodata, avocatul le-a precizat judecatorilor ca probele dosarului, pâna la acest moment, nu arata elementele constitutive ale faptei de trafic de influenta pentru care este cercetata clienta sa.

Varzaru a declarat ca reprezentanta comitetului de parinti i-a spus ca s-au strâns 12.900 de lei, pentru a asigura „un minim protocol” si pentru a „motiva” comisia de bacalaureat, precizând ca i s-a cerut vicepresedintelui comisiei „sa ajute” elevii.

În ultimul cuvânt, fosta directoare a spus ca îi pare rau pentru elevii ei si pentru evenimentele prin care au trecut acestia în ultima perioada.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti si politistii au facut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, perchezitii la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei. În timpul perchezitiilor s-au gasit sume de bani în salile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitala, Costica Varzaru, demisa din functie în ziua perchezitiilor, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile, în 2 iulie, de Tribunalul Bucuresti, fiind acuzata de trafic de influenta în scopul fraudarii examenului de bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucuresti a aratat în propunerea de arestare preventiva a Costicai Varzaru ca, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la savârsirea infractiunilor de dare de mita de catre angajati ai Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” si de luare de mita de catre membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se sustine la acest liceu.

Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului scolar 2012-2013, Costica Varzaru a pretins si primit bani de la elevi care urmau sa sustina examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promitând ca va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire si «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul dirigintilor claselor terminale. Anchetatorii au stabilit ca printre dirigintii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este si profesorul de religie LeLeonard Petre

Banii ajungeau la Costica Varzaru, care se angajase sa „relationeze” cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat. Banii erau dati fie direct, fie disimulat, pusi în pachete de tigari, ziare sau reviste, ce erau lasate pe catedrele supraveghetorilor.

Tribunalul Bucuresti a aratat, în motivarea decizie de arestare, ca faptele Costicai Varzaru sunt periculoase si grave pentru ca, prin comiterea lor, s-a creat un avantaj pentru elevii care promoveaza examenul de bacalaureat prin frauda. Instanta a precizat ca „se creeaza în rândul liceenilor si persoanelor care urmeaza cursurile la fara frecventa opinia ca pot promova examenul de bacalaureat fara a fi nevoie sa învete, ci doar contra unei sume de bani”.

Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiati în 1 iulie la Politia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbata dupa proba scrisa la Limba româna, iar conducerea liceului a fost demisa de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Elevii au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din salile de examen, la unii dintre acestia fiind gasite fituici. Catalin Lupasteanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie