Pensionarii vor dreptul de redirectionare a 2% din impozitul pe pensie catre entitatile non-profit

 

Persoanele vârstnice ar dori sa poata redirectiona 2% din impozitul pe pensie catre entitatile non-profit, ceea ce va presupune modificarea Codului fiscal si a normelor metodologice de aplicare, a declarat marti, la o conferinta de presa, presedintele Consiliului National al Persoanelor Vârstnice (CNPV), Nedelcu Preda.

sustinere entintati nonprofit‘Pensionarii doresc sa aiba si ei dreptul de a dirija 2% din impozitul aplicat pe pensie catre organizatii neguvernamentale, la fel ca salariatii si alte categorii de contribuabili. Din pacate, actuala legislatie nu permite acest lucru si aici ma refer la Codul Fiscal si normele metodologice de aplicare’, a afirmat presedintele CNPV.

Într-adevar, organul fiscal competent care are obligatia calcularii, retinerii si virarii sumei reprezentând pâna la 2% din impozitul datorat pe ‘venitul net anual impozabil’ are în vedere doar trei tipuri de contribuabili cu venituri din activitati independente, agricole sau din cedarea folosintei bunurilor.

‘Este o omisiune care speram ca va fi corectata în sesiunea din toamna a Parlamentului pentru a permite pensionarilor sa orienteze acel 2% catre organizatiile neguvernamentale sau unitati de cult’, a mai spus Nedelcu Preda.

Aceasta a adaugat ca este necesar ca forul legislativ sa procedeze la ‘unificarea legislatiei persoanelor vârstnice’, iar autoritatile sa nu mai întârzie elaborarea unui ‘program national de protectie a persoanelor vârstnice’.

‘În perioada actuala este necesar ca în România sa se promoveze masuri concrete destinate persoanelor vârstnice, prevazute într-un Program National de Protectie Sociala a Persoanelor Vârstnice, pentru a le permite acestora sa dispuna de resurse suficiente pentru o existenta decenta, pentru a participa la viata publica si sa aiba o existenta independenta, cât mai mult posibil’, a subliniat Nedelcu Preda.

În opinia sa, în momentul de fata, ‘calitatea vietii este compromisa pentru cei mai multi dintre vârstnici, aproximativ 56% dintre pensionari având un venit lunar mai mic de de 300 lei’.

În România, exista 4.679.307 pensionari, beneficiari ai asigurarilor sociale de stat, dintre care 3.293.282 sunt pensionari de limita de vârsta, 13.178 cu pensionare anticipata, 101.879 – pensie anticipata partiala, 732.100 – invaliditate, 538.024 – de urmas, 844 – ajutor social si 5.136 – IOVR, potrivit datelor pentru luna mai 2013 ale Casei Nationale de Pensii Publice.

La nivel national, pensia medie pentru luna mai 2013 a fost de 935 lei (limita de vârsta), 987 lei (pensie anticipata), 637 lei (pensie anticipata partiala), 576 lei (invalidate), 409 lei (de urmas), 201 lei (ajutor social) si 234 lei (IOVR).

Consiliul National al Persoanelor Vârstnice reuneste presedintii organizatiilor centrale de pensionari civili si militari si ale veteranilor de razboi, presedintii consiliilor teritoriale ale persoanelor vârstnice si reprezentantii ai ministerelor cu responsabilitati privind protectia sociala a persoanelor vârstnice.

Prima sesiune a plenului CNPV, organism autonom, care asigura dialogul social dintre persoanele vârstnice si autoritatile publice, s-a desfasurat în ziua de 13 iunie 2000.(A, AS-autor: Daniel Cocoru, editor: Nicoleta Gherasi), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie