Ministrul Muncii considera ca piata fortei de munca din România a început sa semene cu cea din UE

 

Piata fortei de munca din România seamana din ce în ce mai mult cu cea din tarile dezvoltate economic ale Uniunii Europene, ca urmare a lipsei de personal calificat si supercalificat, a declarat marti, la o conferinta de presa, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

mariana campean„Piata fortei de munca din România a început sa fie asemanatoare celei din Uniunea Europena, deci sa avem tot mai putina forta de munca calificata. Persoanele calificate si supercalificate au plecat sa munceasca în alte state unde sunt mai bine remunerate. Sunt doctori, asistente medicale chiar si acele persoane pe care noi le pregatim pentru turism. Noi îi pregatim foarte bine si dupa aceea îsi gasesc un loc de munca în alte tari, unde turismul este mai dezvoltat si unde li se ofera o leafa mai mare”, a afirmat Mariana Câmpeanu.

Aceasta a aratat ca la recenta bursa nationala a locurilor de munca a fost disponibil un numar însemnat de posturi vacante „în domenii care vizeaza în primul rând turismul, sector care ar putea sustine dezvoltarea României”. Este vorba despre posturi de bucatari, chelneri, agenti de turism si frizer, coafor.

„Au început sa fie cerute si alte meserii care lipsesc de pe piata – sudori în argon si inginer”, a spus Mariana Câmpeanu.

În acest context, ministrul Muncii a subliniat ca trebuie acordata o atentie deosebita încadrarii în munca a tinerilor „înca din prima zi dupa terminarea scolii”.

„Un tânar care ramâne un an de zile somer are sanse din ce în ce mai mici de a-si gasi un loc de munca pentru ca îsi pierde o parte chiar si din pregatirea teoretica pe care a acumulat-o”, a afirmat Mariana Câmpeanu.

Referindu-se la prevederile existente în legislatia actuala, ministrul Muncii a amintit faptul ca tinerii pot sa se înregistreze la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca în vederea obtinerii unei indemnizatii de somaj care se acorda timp de sase luni si care reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, adica 250 lei.

„Fiind înregistrati în baza de date a ANOFM, tinerii beneficiaza de servicii de mediere în vederea ocuparii locurilor de munca vacante, precum si de servicii de consiliere, inclusiv pentru prezentarea la interviu (tinuta, CV, etc)”, a precizat Mariana Câmpeanu.

Pe lânga indemnizatiile de somaj acordate tinerilor care nu au reusit sa se încadreze în munca dupa terminarea unei forme de învatamânt, legislatia prevede subventii pentru angajatori, timp de 12 sau 18 luni, în valoare de 500 lei pe luna pentru angajarea tinerilor cu un nivel de pregatire primar si gimnazial, 600 de lei – pentru liceu si nivel post liceeal si 750 lei pentru nivelul universitar.

De asemenea, pot fi acordate absolventilor prime de încadrare, pentru completarea veniturilor, daca îsi gasesc un loc de munca si se încadreaza în perioada în care primesc indemnizatie de somaj. În acest caz, venitul de completare este de 30% din indemnizatia de somaj.

Ultima Bursa Generala a Locurilor de Munca s-a desfasurat în aprilie în 85 de agentii pentru ocuparea fortei de munca locale si judetene. În vederea organizarii acestei actiuni, au fost contactati 25.748 agenti economici, iar 2.374 dintre acestia au participat si au oferit celor 48.939 persoane prezente 25.407 locuri de munca. Au fost selectate în vederea încadrarii 19.147 persoane, iar 7.738 dintre acestea au obtinut un loc de munca, conform rezultatelor înregistrate la o luna de la desfasurarea actiunii.(A – operator: Petruta Lungu, autor: Daniel Cocoru, editor: Nicoleta Gherasi), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie