Cum se calculeaza venitul lunar de completare pentru angajatii concediati

 

Persoanele disponibilizate prin concedieri colective, in baza unui plan de disponibilizare, vor beneficia de unele masuri de protectie din partea statului, se arata intr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. Una dintre masurile introduse este acordarea celor concediati a unui venit de completare ce se stabileste odata cu indemnizatia de somaj. AvocatNet.ro iti spune astazi cum se calculeaza exact acest venit.

concediere colectivaOrdonanta de Urgenta a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor masuri de protectie sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza planurilor de disponibilizare a fost publicata in Monitorul Oficial la sfarsitul lunii aprilie si a intrat in vigoare inca de atunci. Actul normativ reglementeaza masurile de protectie sociala de care beneficiaza persoanele disponibilizate prin concedieri colective, efectuate in baza unui plan de disponibilizare, de catre urmatorii operatori economici: societati nationale, regii autonome, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat, precum si societati comerciale si regii autonome subordonate autoritatilor administratiei publice locale.

Mai exact, potrivit documentului mentionat, persoanele concediate au dreptul la:

  • indemnizatie de somaj, stabilita potrivit reglementarilor legale in vigoare;
  • venit lunar de completare;
  • plati compensatorii acordate de catre operatorii economici din bugetele de venituri si cheltuieli ale acestora, in conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de munca aplicabile, respectiv incheiate la nivelul fiecarui operator economic.

Venitul lunar de completare se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat castigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.

Metoda de calcul a castigului salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, utilizat la determinarea venitului de completare, este cuprinsa de normele supuse recent dezbaterii publice de Ministerul Muncii, pe care le puteti consulta AICI.

Conform normelor, pentru calculul cuantumului castigului salarial, operatorul economic va proceda dupa cum urmeaza:

  • se determina castigul salarial individual brut pe fiecare dintre cele 3 luni inainte de concediere, prin insumarea salariului de baza lunar cu sporurile, indemnizatiile si alte adaosuri prevazute in contractul individual de munca. La stabilirea castigului salarial individual brut nu se iau in calcul sumele acordate ocazional sau cu caracter nepermanent, precum si sporul platit pentru ore suplimentare, prestate potrivit legii;
  • se calculeaza impozitul lunar pe venitul din salarii, prin aplicarea cotei de impozit prevazute de lege asupra bazei de calcul stabilite ca diferenta intre castigul salarial individual brut, din care au fost deduse contributiile sociale obligatorii aferente unei luni, si deducerea personala acordata pentru luna respectiva si/sau, dupa caz, alte elemente prevazute de lege;
  • se determina castigul salarial individual net pe fiecare dintre cele 3 luni inainte de concediere, prin deducerea din castigul salarial individual brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, precum si a impozitului lunar pe venitul din salarii;
  • se calculeaza media aritmetica a castigurilor salariale individuale nete pe ultimele 3 luni inainte de concediere; In situatia in care persoana concediata in conditiile OUG nr. 36/2013 a avut contractul individual de munca suspendat sau a efectuat concediul de odihna in cursul unei luni din ultimele 3 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca, ca urmare a concedierii colective, la determinarea cuantumului castigului salarial se ia in considerare castigul salarial la care aceasta persoana ar fi avut dreptul daca ar fi desfasurat activitate pe o luna intreaga, in program normal de lucru.

Dupa cum se precizeaza in documentul citat, calculul castigului salarial se evidentiaza in situatiile intocmite de catre operatorii economici si se depun la agentiile in a caror raza teritoriala isi au sediul. Dupa verificare, agentiile decid daca acorda sau nu dreptul la venitul lunar de completare. Acest venit se stabileste si se plateste odata cu indemnizatia de somaj.

Atentie! Persoanele care nu indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru stabilirea indemnizatiei de somaj nu beneficiaza de venit lunar de completare.

Pentru cat timp se acorda venitul lunar de completare?

Acest tip de venit se acorda lunar pe perioade stabilite diferentiat, in functie de vechimea in munca a persoanelor concediate, dupa cum urmeaza:

  • 12 luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 ani si pana la 10 ani;
  • 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 ani si pana la 15 ani;
  • 22 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 ani si pana la 25 de ani;
  • 24 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de cel putin 25 de ani.

Normele elaborate de Ministerul Muncii prevede, de asemenea, ca persoanele care se reincadreaza in munca beneficiaza de 50% din venitul lunar de completare in urmatoarele situatii:

  • daca in perioada acordarii venitului de completare se incadreaza in munca la alti operatori economici decat cei de la care au fost disponibilizati;
  • daca in perioada acordarii venitului de completare se incadreaza in munca la operatorii economici de la care au fost disponibilizati, daca la data incadrarii operatorii economici respectivi nu mai au capital majoritar de stat.

Mirela Oprea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie