Tabloul de bord privind Piata Interna a UE. Vezi ce rezultate a obtinut Romania

 

Comisia Europeana a dat publicitatii, la data de 04 iulie 2013, rezultatele Tabloului de bord privind Piata Interna a Uniunii Europene, raport semestrial, prin intermediul caruia institutia UE evalueaza functionarea Pietei Interne, aplecându-se asupra mai multor aspecte esentiale printre care actiunile în constatarea neîndeplinirii obligatiilor (“infringement procedures”) declansate în acest domeniu si procesul de transpunere a legislatiei UE, potrivit unui comunicat MAE.

comisia europeana1Potrivit informatiilor date publicitatii, numarul actiunilor declansate de Comisia Europeana împotriva României a înregistrat o scadere, tara noastra situându-se sub media statelor membre UE de 30 de proceduri în curs.

Totodata, România este unul dintre cele mai rapide state membre UE în ceea ce priveste solutionarea disputelor, cu o medie de aproximativ 19,1 luni/caz, cu opt luni mai putin decât media statelor membre UE, care este de 27 de luni/caz.

În ceea ce priveste procesul de transpunere a directivelor UE privind piata interna, România are un deficit de 1%, ceea ce corespunde tintei de deficit stabilite de UE.

De asemenea, România are o medie de întârziere în transpunerea directivelor de 6.1 luni, ceea ce o situeaza sub media celorlalte state membre UE de 8 luni. Nicio directiva nu a fost transpusa de România cu o întârziere mai mare de 2 ani.

De altfel, România nu are nicio condamnare la CJUE cu privire la procesul de transpunere a directivelor UE.

De asemenea, raportul remarca si modul de functionare a centrului SOLVIT gestionat de Ministerul Afacerilor Externe care în ciuda numarului mare de cauze a reusit sa gestioneze cu rapiditate majoritatea solicitarilor aflate în lucru, situându-se si din acest punct de vedere peste media celorlalte state membre UE. De asemenea, SOLVIT România a avut o rata de rezolvare a cauzelor de 94%, peste media de 89% a celorlalte state. juridice.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie