Profesorii aflati la varsta pensionarii, pusi pe drumuri pentru acte care nu sunt necesare dosarului de pensionare
Profesorii care au ajuns la vârsta pensionarii sunt obligati de Ministerul Muncii si de Casele teritoriale de pensii sa strabata zeci si sute de kilometri dupa acte care nici macar nu sunt necesare dosarului de pensionare. Sindicatele din învatamânt cer autoritatilor schimbarea legislatiei.
Profesorii sunt obligati sa ramâna în sistem chiar si dupa vârsta pensionarii. Aceasta pentru ca Ministerul Muncii, prin Casele de pensii, îi obliga pe dascali sa se deplaseze zeci sau chiar sute de kilometri pentru a face rost de adeverinte de salariu si activitatea de la toate unitatile de învatamânt unde au fost angajati de la debutul în sistem. Dascalii sunt supusi acestui tur de forta cu toate ca în cartea de munca se regasesc în integralitate datele solicitate de Casele de pensii.
Sindicatele din învatamânt au primit numeroase sesizari de la cadrele didactice nemultumite de faptul ca trebuie sa bata tara de la Vest la Est si de la Nord la Sud pentru câteva hârtii.
Un profesor din judetul Dâmbovita, de exemplu, este nevoit sa se deplaseze pâna în judetul Caras Severin, în timp ce un alt profesor din Prahova trebuie sa strabata drumul pâna în nordul Moldovei doar pentru a face pe plac celor de la Casele de pensii.
Presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie (FSE) „Spiru Haret“, Marius Nistor, a declarat, pentru PUTEREA, ca va cere Ministerului Muncii o revizuire a acestei legislatii deficitare. „Asa se procedeaza. Din nefericire, cei de la Ministerul Muncii nu realizeaza ca în învatamânt exista multa mobilitate, iar un profesor nu activeaza întreaga cariera într-o singura unitate scolara. De-a lungul anilor, profesorii îsi pot schimba domiciliul, se pot transfera de la o unitate la alta… Sigur ca avem numeroase sesizari în acest sens de la oamenii din teritoriu. O sa avem o solicitare catre cei de la Ministerul Muncii pentru a rezolva aceasta situatie. Toate datele necesare pentru pensionare se regasesc în cartea de munca”, ne-a declarat presedintele FSE „Spiru Haret“.
Situatia este mai dramatica pentru profesorii care au intrat în sistem în timpul regimului comunist, fiind repartizati chiar si la sute de kilometri distanta de localitatea de domiciliu. Potrivit datelor Ministerului Educatiei Nationale, aproximativ 80% dintre cadrele didactice care activeaza în prezent în sistemul de învatamânt sunt trecute de vârsta de 50 de ani.
Vârsta de pensionare
Potrivit Legii 1/2011 (Legea Educatiei Nationale) în intervalul ianuarie 2011 – decembrie 2014, vârsta de pensionare a femeilor va creste de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a barbatilor va creste de la 64 de ani la 65 de ani. La finele acestei perioade, se continua cresterea graduala a vârstei de pensionare numai pentru femei, de la 60 la 63 de ani, pâna în anul 2030. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât si pentru barbati, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât si pentru barbati. Laurentiu Musoiu, puterea.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!