Presedintele AFEER: Diminuarea consumului de energie este dramatica si reflecta dezastrul din economie
Consumul final de energie electrica a scazut, pe primele cinci luni, cu 7,7% fata de perioada similara a anului trecut.
Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din România (AFEER), ne-a declarat ca diminuarea consumului este dramatica si ca reflecta dezastrul din economie.
Domnia sa ne-a explicat: „Scaderea consumului de energie este enorma. Avem o problema majora dar nu în sistemul energetic, ci în economie, unde scade vertiginos consumul industrial. Diminuarea cererii de energie nu poate fi pusa pe seama iernii blânde sau a programelor de eficienta energetica. Este clar ca scaderea vine în principal din zona industriala, iar furnizorii de energie au semnalat de nenumarate ori acest lucru”.
Presedintele AFEER ne-a spus ca iarna blânda si putinele programe de reducere a consumului de energie din industrie au condus la o diminuare a cererii cu maxim 2-3% în primele cinci luni. În schimb, în industrie, s-au închis sau au scazut drastic productia unitati mari consumatoare de electricitate. Ion Lungu ne-a dat exemplul Oltchim si a companiilor din grupul Mechel. Nici chimia si petrochimia nu o duc mai bine.
În opinia domniei sale, Guvernul trebuie sa ia masurile necesare pentru a stimula cresterea economica: „La aceasta scadere a consumului de energie, preturile pe piata libera au scazut vertiginos. Astfel, sunt scoase din productie mai multe grupuri termo pe carbune din Valea Oltului, care sunt cele mai scumpe de pe piata. Grupurile termo au probleme pentru ca a crescut productia de energie verde, care are cele mai mici preturi de tranzactionare. De asemenea, de anul trecut, a intrat în piata si centrala Petrom, care produce electricitate pe gaze, la un nivel mai mic decât centralele pe carbune”.
Producatorii de electricitate nu-si gasesc debuseu nici la export, în conditiile în care consumul de energie a scazut în toata regiunea, pe fondul crizei economice. Preturile sunt mici peste tot în regiune, iar electricitatea autohtona nu-si gaseste nisa de export.
Cristian Pârvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a declarat, la rândul sau, ca industria are o evolutie negativa: „Este clar ca dispar marii consumatori industriali. Iar viitorul nu este roz pentru ca Guvernul nu are nicio viziune economica si nici nu avem o strategie energetica pe termen lung. Cele doua probleme sunt îngemanate. Un pret competitiv al energiei creeaza posibilitatea de a avea o economie competitiva”.
Domnia sa trage, iar, un semnal de alarma privind viitorul industriei noastre energetice aratând ca în contextul actual al crizei economice din tara noastra si din regiune este o prostie sa mai construiesti doua unitati noi la Cernavoda sau sa mai încurajezi investitii noi în productia regenerabila.
Cristian Pârvan ne-a explicat: „În anii trecuti, producatorii de energie mai aveau oportunitati de export. Acum, acestea au disparut din cauza crizei în care se afla toata regiunea. În toata regiunea a scazut puternic consumul industrial. La fel si preturile electricitatii. Bulgaria si-a oprit o parte din unitatile de productie. Pe piata noastra, avem cazul particular al productiei importante de energie eoliana, care este volatila. Din cauza volatilitatii ridicate si a reducerii dramatice a consumului, marile grupuri pe carbune sunt oprite si pornite efectiv dupa cum bate vântul. Productia pe carbune devine, astfel, mai scumpa si la anul ne miram de ce au crescut costurile”.
În opinia reprezentantului AOAR, autoritatile nu s-au gândit pe termen lung când au dat avize pe banda rulanta pentru constructia de centrale eoliene. Sistemul nostru energetic a fost nepregatit pentru afluxul de investitii, iar consumatorilor industriali le-au crescut semnificativ costurile cu schema de sprijin prin cotele obligatorii de certificate verzi.
Foarte multi consumatori si-au diminuat productia sau au avut probleme în desfacerea marfurilor tocmai din cauza acestor costuri cu energia verde, la care se adauga si bonusul pentru productia de energie în cogenerare.
Potrivit datelor INS, productia din termocentrale a fost, în primele cinci luni, de 10751,6 milioane KWh, în scadere cu 25,9%. Productia din hidrocentrale a fost de 6800,8 milioane KWh, în crestere cu 18,4%, iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 4734,5 milioane KWh, în crestere cu 1,4%.
Productia din centralele electrice eoliene în primele cinci luni a fost de 2158,8 milioane KWh, aproape dubla fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Exportul de energie electrica a fost de 479,5 milioane KWh, în scadere cu 16,8%. Si populatia si-a redus consumul cu 1,3%. Alina Toma Vereha, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!