Liberarea provizorie de sub control judiciar, ceruta de fosta sefa a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova
Fosta presedinta a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Prahova, Viorica Oniga, arestata pentru fapte de coruptie, cere din nou liberarea provizorie de sub control judiciar, dupa ce o solicitare similara, dar si o cerere de liberare provizorie pe cautiune au fost respinse, în cursul lunii iunie, de magistrati.
Potrivit portalului instantelor de judecata, magistratii de la Sectia Penala a Tribunalului Prahova judeca, luni, o cerere de liberare provizorie sub control judiciar formulata de medicul Viorica Oniga, arestata de catre DNA, la sfârsitul lunii mai, pentru fapte de coruptie.
Aceasta a mai formulat, la începutul lunii iunie, o cerere similara, care a fost respinsa de magistrati ca neîntemeiata. Ulterior, Oniga a cerut liberarea provizorie pe cautiune, al carei cuantum a fost stabilita de magistrati la 10.000 de lei. Ea a invocat, în fata instantei, starea precara de sanatate. Si aceasta cerere a fost respinsa ca neîntemeiata.
Viorica Oniga a fost arestata de catre DNA, la sfârsitul lunii mai, pentru luare de mita în forma continuata, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în forma calificata si în forma continuata, si fals intelectual în forma continuata.
Din ordonanta de punere în miscare a actiunii penale întocmita de procurori reiese ca, în perioada 2006 – 2012, în calitate de presedinta a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, Viorica Oniga a primit, în mod repetat, de la sase intermediari, sume de bani si bunuri în valoare totala de aproximativ 97.200 lei, pentru ca, în schimb, sa îsi încalce atributiile de serviciu prin aceea ca a încadrat în grad de handicap si a eliberat certificatele medicale aferente pentru un numar de 68 de persoane, în conditiile în care acele persoane nu sufereau de bolile mentionate în cuprinsul certificatelor, nu puteau fi încadrate în gradul de handicap stabilit si nu puteau beneficia de facilitatile prevazute de lege.
În acest mod, cele 68 de persoane au primit, pe nedrept, indemnizatii de handicap, bugete complementare personale si indemnizatii de însotitor totalizând 1.146.200 lei, suma care reprezinta paguba cauzata bugetelor locale din care au fost efectuate platile.
Totodata, Oniga a fost condamnata, la data de 14 iunie, de magistratii Curtii de Apel Ploiesti, la opt luni de închisoare cu suspendare pentru doua infractiuni de conflict de interese, întrucât ea a participat la luarea deciziei privind încadrarea în grad de handicap a sotului si a fiului sau, acestia primind indemnizatii ca urmare a încadrarii lor în grad de handicap.(AS- autor: Anamaria Toma, editor: Danut Puscasu), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!