Finantare de la Piraeus si Banca Transilvania, obtinuta de Oltchim

 

Administratorii combinatului vâlcean Oltchim, aflat în insolventa din 30 ianuarie, au reusit sa obtina mult râvnita finantare, menita sa puna bazele cresterii productiei la un nivel profitabil.

Oltchim logoAvocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari, ne-a declarat: „Piraeus Bank a acceptat sa finanteze Oltchim cu sase milioane de euro, iar Banca Transilvania cu doua milioane de euro. Probabil înca sapte milioane de euro vor veni de la CEC Bank”.

Ca sa fie profitabil, combinatul trebuie sa functioneze la circa 65% din capacitate. Finantarea necesara a fost estimata la circa 20-25 milioane de euro.

Potrivit datelor publicate de administratorii judiciari (Rominsolv si BDO), Oltchim a realizat, în luna iunie a acestui an, o cifra de afaceri preliminata de 11 milioane de euro, în crestere fata de luna februarie când a înregistrat o cifra de afaceri de 5,4 milioane de euro. Pentru luna curenta, administratorii previzioneaza ca cifra de afaceri va creste cu un milion de euro fata de luna anterioara.

Gradul de utilizare preliminat al capacitatilor de productie în luna iunie a fost de 21,9%, în crestere fata de luna februarie, când gradul a fost de 6,02%. Pentru luna curenta, gradul de utilizare preliminat al capacitatilor de productie este estimat la 23,52%. Aceste date au fost publicate înainte de obtinerea finantarii de la banci.

Tot în aceasta luna, va fi încheiata si evaluarea activelor Oltchim, care este importanta pentru constituirea Oltchim 2, un SPV (special purpose vehicle) care va cuprinde activele viabile ale combinatului, angajatii, contractele în derulare, drepturile de proprietate intelectuala si brevetele pentru inventii. Actualul Oltchim va detine în proportie de 100% acest Oltchim 2, care nu va avea datorii.

Potrivit unor declaratii recente ale avocatului Gheorghe Piperea, creditorii vor încasa banii din vânzarea Oltchim 2, care va acoperi doar o parte a datoriei: „Nu este un compromis, ci un efect normal al insolventei. Banii vor fi distribuiti proportional creditorilor. Pretul solicitat pentru Oltchim 2 va trebui sa tina cont de evaluare si de votul creditorilor”.

Administratorii Oltchim sustin ca exista un portofoliu de proprietate intelectuala la Oltchim (brevete pentru inventii), care doar acesta valoareaza câteva zeci de milioane de euro.

Conform declaratiilor oficiale ale autoritatilor, de preluarea Oltchim sunt interesati mai multi investitori printre care PCC (actionar minoritar semnificativ al Oltchim, cu o participatie directa si indirecta de aproape 33%), grupul SCR controlat de Stefan Vuza, Socar si KazMunaiGaz. Surse apropiate situatiei ne-au mai spus ca pe lista investitorilor interesati sunt si fondul de investitii israelian „Fortissimo Capital”, chinezii care detin Borsodchem Ungaria si Africa Israel Group (proprietarul mall-urilor AFI din tara noastra).

Ministerul Economiei a publicat anuntul pentru privatizarea Oltchim la începutul lunii iunie. Fiind în insolventa, combinatul poate fi privatizat prin planul de reorganizare, cu acceptul creditorilor si judecatorului sindic. Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie