Calificativul pentru compania Nokia a ajuns la „junk”

 

Celebra companie finlandeza Nokia, care în urma cu câtiva ani nu avea rival pe piata telefoanelor mobile, se confrunta în prezent cu o problema cât se poate de grava.

nokia sediul espoo finlandaCapacitatea de împrumut a Nokia a primit o lovitura grea din partea agentiilor de rating care i-au scazut din nou calificativul dupa tranzactia recenta cu Siemens, cu patru trepte sub “investment grade” – nivel sub care nu sunt recomandate investitiile, acest teritoriu fiind denumit si “junk” (gunoi).

Americanii de la Standard & Poor’s i-au redus ratingul Nokia cu o treapta, de la BB- la B+, adica la patru trepte sub nivelul recomandat investitiilor, dupa ce finlandezii au fost de acord sa cumpere cu 1,7 miliarde euro pachetul de 50% detinut de Siemens în joint-venture-ul Nokia Siemens Networks.

Nokia a obtinut un angajament bancar pentru a finanta plata a 1,2 miliarde euro catre Siemens, iar restul de 0,5 miliarde reprezinta un împrumut din partea Siemens pe care îl va stinge  la un an de la încheierea tranzactiei.

Cei de la Standard & Poor’s avertizeaza ca numerarul net al Nokia ar putea scadea la doar 1,3 miliarde euro pâna la finalul anului. În plus, Moody’s a pus Nokia sub revizuire pentru scaderea ratingului, în timp ce Fitch a spus ca recenta achizitie va pune presiune pe bilantul companiei.

Nokia, al doilea cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, nu intentioneaza sa integreze Nokia Siemens si ar putea decide sa caute un partener, a spus CEO Stephen Elop.

“Cu o pozitie puternica a cashu-ului brut si net, Nokia a fost capabila sa profite de oportunitatea de a detine integral Nokia Siemens Networs (NSN) si, noi credem, sa creeze valoare semnificativa pentru actionarii sai”, a spus CEO-ul companiei într-un e-mail.

Potrivit datelor compilate de Bloomberg, Nokia are datorii de 5,27 miliarde euro. Analistii cred ca Nokia va veni în piata pentru a se refinanta cât de curând când va exista o oportunitate si ca achizitia pachetului de 50% din NSN a fost o mutare strategica pentru a detine controlul unei afaceri mult mai profitabile decât afacerea proprie. Acest cash flow suplimentar ar putea ajuta la îmbunatatirea vânzarilor de telefoane de catre Nokia, în conditiile în care compania se lupta pe piata smartphone-urilor cu rivalele Apple si Samsung.

La finele primului trimestru, Nokia avea un cash brut de 10,1 miliarde euro si un cash nat de 4,5 miliarde euro. Compania estimeaza ca pentru sfârsitul trimestrului II va raporta un cash brut de 9,2-9,7 miliarde euro si un cash net de 3,7-4,2 miliarde euro. Daca tranzactia cu Siemens, încheiata pe 1 iulie, va fi inclusa în trimestrul II, atunci cashul net este estimat sa scada la 2-2,5 miliarde euro, reflectând integral tranzactia de 1,7 miliarde cu Siemens. Marius Pirloiu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie