Exceptarea unor companii de la licitatii, neacceptata de Guvern
Premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul nu a fost de acord cu exceptarea unor companii de stat de la obligativitatea licitatiilor si ca ar putea „reinterveni” cu un act normativ de modificare a deciziei, adaugând totodata ca majorarea pragului la achizitii directe este agreata de CE.
Declaratia a fost sustinuta dupa ce agentia Mediafax a anuntat ca pragul valoric în limita caruia institutiile publice pot încheia contracte prin achizitie directa, fara licitatie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse si servicii si ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrari, plafoane valabile începând cu luna iulie acest an, iar anumite regii autonome si companii nationale la care statul este actionar absolut sau majoritar au fost scoase din categoria structurilor obligate sa atribuie contracte prin licitatii în baza OU 34/2006.
„Modificarea plafoanelor la achizitiile publice a fost propusa si de Guvernul Boc, a fost propusa si de noi, avem avizul DG Markt (Directia Generala de Piata Interna si Servicii a Comisiei Europene – n.r.). Cu ce nu sunt convins – si o sa va rog pe fiecare ministru care aveti în subordine companii nationale -, eu nu sunt convins înca de faptul ca prea multa libertate la achizitii pentru companii si societati nationale este o idee buna. Acolo noi nu am fost de acord, Guvernul, sigur Parlamentul decide, dar as vrea sa va uitati cu totii si sa vedem cum facem mai departe. Înteleg ca societatile si companiile nationale nu merg chiar pe toate procedurile de la autoritati publice, dar nu as vrea sa se revina la sistemul la care nu stim pe ce cheltuie banii si va rog sa va uitati. Daca este cazul, reintervenim cu un act normativ”, a spus Ponta în sedinta de Guvern.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a intervenit spunând ca unul dintre argumentele pentru care plafonul achizitiilor directe a fost ridicat este acela ca exista „o disproportie” între numarul mare de solicitari si procentul operatiunilor de pâna în 30.000 euro si a sustinut ca nu a fost o tentativa de a favoriza pe cineva, ci au fost eliminate probleme „birocratice”. El a adaugat ca toate tranzactiile de achizitii sunt publicate si ca fiecare minister va elabora un set de proceduri apropiate de termenii OU 34/2006 privind achizitiile publice. Argumentul invocat de ministru pentru exceptarea unor regii autonome si companii nationale de la obligativitatea licitatiilor este ca sistemul contestatiilor putea „bloca” activitatea companiilor de stat.
Ponta nu este convins ca solutia adoptata de Parlament este cea mai buna
Majorarea substantiala a limitei valorice pentru achizitiile directe a fost pregatita atât de fostul Guvern Boc, cât si de actualul Executiv, dar decizia a fost de fiecare data amânata, pe fondul criticilor publice. De aceasta data, însa, ridicarea pragului si exceptarea unor regii si companii de stat de la licitatii au fost aprobate în Camera Deputatilor, printr-un amendament introdus de reprezentanti ai grupurilor parlamentare PSD, PNL si minoritatilor nationale la ordonanta aprobata de Guvern la sfârsitul anului trecut. Piata achizitiilor publice reprezinta în jur de 15% din PIB-ul României, iar statul, prin institutiile si companiile sale, este cel mai mare cumparator.curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!