Comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, considera ca proiectul Nabucco nu este mort
Proiectul gazoductului Nabucco West, care saptamâna trecuta a fost respins pentru transportul gazelor naturale din Marea Caspica în Europa, nu este mort si ar putea fi în continuare o optiune pentru a transporta volume suplimentare de gaze naturale pe termen lung, a declarat comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, într-un articol publicat vineri în cotidianul austriac Wirtschaftsblatt.
‘Acesta este doar începutul. Decizia de a construi TAP si de a transporta mai multe gaze naturale la o data ulterioara înseamna ca ruta de furnizare spre Austria, cunoscuta în prezent sub denumirea Nabucco West, este în continuare în discutie’, a apreciat Guenther Oettinger.
Comisarul european a mai spus ca decizia de saptamâna trecuta nu a fost despre alegerea uneia dintre cele doua rute de tranzit ci despre deschiderea asa-numitului coridor sudic pentru furnizarea de gaze naturale din Marea Caspica. Uniunea Europeana sprijina de mult timp deschiderea coridorului sudic pentru a-si reduce dependenta de gazele naturale rusesti.
Aceste declaratii vin dupa ce, la sfârsitul lunii trecute, Consortiul Shah Deniz a ales proiectul gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP) pentru transportul gazelor naturale spre Europa via Grecia si Italia. Nabucco Vest si Trans-Adriatic Pipeline erau singurele doua proiecte care concurau pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan în Europa.
Trans Adriatic Pipeline (TAP) ar urma sa transporte anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale produse în Azerbaidjan de consortiul Shah Deniz pâna în Europa, via o conducta cu o lungime de 870 de kilometri care ar urma sa ajunga pâna în Italia, via Grecia si Albania.
Conducta Nabuco urma sa faca conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la granita turco-bulgara, tranzitând Bulgaria, România si Ungaria, pâna la terminalul central-european de redistribuire de la Baumbarten, Austria. Actionarii Nabuco sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) si Botas (Turcia).
Dupa alegerea proiectului TAP, actionarii Nabucco au anuntat ca au de gând sa discute care va fi urmatorul pas pentru proiectul lor. La rândul sau, grupul OMV, unul dintre actionarii Nabucco, a declarat ca ar putea sa-si îndrepte atentia spre livrarea de gaze naturale Europei din regiunea Marii Negre.(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Nicoleta Gherasi), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!