CCR a publicat motivarea deciziei privind organizarea si desfasurarea referendumului
Trei judecatori ai Curtii Constitutionale a României (CCR) – presedintele Augustin Zegrean, Daniel Morar si Stefan Minea – considera, în opinia separata referitoare la Legea de modificare si completare a Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, ca „guvernare de catre si pentru popor” implica o guvernare realizata de catre majoritate, în acord cu dorintele sale, deoarece aceasta se situeaza mai aproape de idealul unei vointe unitare, decât guvernarea realizata de o minoritate.
CCR a publicat motivarea deciziei din 26 iunie referitoare la Legea de modificare si completare a Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului si a constatat ca dispozitiile referitoare la scaderea pragului de prezenta sunt constitutionale în masura în care nu se aplica referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrarii în vigoare a legii.
În opinia separata, cei trei au apreciat ca sesizarea Opozitiei trebuia admisa si constatata neconstitutionalitatea modificarilor aduse la legea referendumului.
Ei invoca dispozitiile art. 90 din Constitutie, potrivit caruia, presedintele României „poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa (…)”.
Întrucât apare cu evidenta faptul ca o vointa unitara a poporului nu se poate constitui, în teoriile politice, binele comunitatii a fost echivalat cu vointa majoritatii, întrucât aceasta raspunde cel mai bine dreptului la autodeterminare a individului în cadrul vietii în comunitate.
„Atunci când opereaza cu notiunea de ‘majoritate’, legiuitorul constitutional îl întelege întotdeauna în sensul sau matematic (50% plus unu) si îl aplica tuturor autoritatilor publice ale statului român. (…) Întrucât Constitutia nu contine alte precizari, termenul de ‘majoritate’ trebuie interpretat în sensul comun de majoritate numerica simpla, ceea ce în materia referendumului se determina conform regulii 50% plus unu din numarul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, se arata în decizie.
Potrivit documentului semnat de presedintele CCR Augustin Zegrean si de judecatorii Daniel Marius Morar si Mircea Stefan Minea, sustinerea potrivit careia vointa majoritatii corpului electoral poate fi determinata prin validarea unui referendum la care au participat doar 30% din numarul cetatenilor cu drept de vot este contrara interpretarii sistematice si cu buna-credinta a prevederilor Constitutiei.
„Aceasta reglementare încalca, pe lânga normele constitutionale cu valoare de principiu în stabilirea sensului notiunii de ‘majoritate’, si art.2 alin.(2) din Constitutie care stabileste ca ‘Niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea în nume propriu”, se arata în opinia separata.
Judecatorii continua motivarea aratând ca, prin raportare la totalitatea persoanelor înscrise în listele electorale permanente, procentul de 30% de participanti la referendum constituie un grup pe care legiuitorul îl apreciaza suficient de reprezentativ pentru a-l abilita sa decida cu privire la probleme de interes national, dar reglementarea acestui prag arunca în derizoriu notiunea de reprezentativitate si de suveranitate nationala, facând posibila exercitarea acesteia din urma de catre o minoritate a populatiei, ceea ce este inadmisibil din punct de vedere al democratiei constitutionale.
„În lipsa unei participari de cel putin 50% plus unu din corpul electoral, s-ar ajunge la neîndeplinirea unei conditii esentiale pentru ca referendumul sa poata exprima în mod real si efectiv vointa cetatenilor, care constituie premisa unei manifestari autentic democratice a suveranitatii prin intermediul poporului. Prin modificarea legii, Parlamentul a încalcat atât prevederile art.2 din Constitutie, întrucât admite posibilitatea adoptarii prin referendum a unor masuri lipsite de legitimitatea populara, cât si Decizia Curtii Constitutionale nr.731 din 10 iulie 2012, prin care Curtea a constatat expres ca dispozitiile legii referitoare la cvorumul de participare sunt constitutionale numai în masura în care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, sustine documentul CCR.
Curtea Constitutionala a României a decis pe 26 iunie ca este constitutionala modificarea Legii de organizare si desfasurare a referendumului prin care a fost scazut pragul de prezenta daca nu se aplica un an de la data intrarii în vigoare.(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Adrian Dragut), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!