Ministrul Muncii anunta implementarea sistemului de invatamant dual
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ca gradul de ocupare în rândul tinerilor din România va creste prin implementarea sistemului dual de învatamânt, apelând la modelul german si austriac, dar si prin intermediul proiectelor cu finantare din fonduri europene nerambursabile referitoare la ‘Garantia pentru tineri’.
‘Uniunea Europeana analizeaza în prezent cele mai bune masuri pentru implementarea efectiva a ‘Garantiei pentru tineri’ pentru a veni în sprijinul celor care nu-si gasesc un loc de munca. De altfel, miercuri, la Berlin, a avut loc o masa rotunda cu participarea ministrilor muncii si ocuparii din statele membre, al carei obiectiv a fost chiar acesta, gasirea de solutii concrete. As vrea sa subliniez ca la întâlnire au participat cancelarul german, Angela Merkel, presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, si presedintele Parlamentului European, Martin Schultz, ceea ce denota importanta acordata acestei probleme care exista în Uniunea Europeana, un numar tot mai mare de tineri nu sunt prinsi într-o forma de ocupare sau de învatamânt. Problema a devenit deosebit de acuta mai ales în tari precum Spania si Italia unde somajul tinerilor este peste 50%’, a afirmat Mariana Câmpeanu.
Aceasta a aratat ca, în februarie 2013, a fost adoptata ‘Garantia pentru tineri’, actiune cu un buget în valoare de 6 milioane de euro care sa ajute tarile din UE sa le ofere tinerilor un loc de munca sau acces la educatie, programe de formare sau reconversie, în termen de patru luni de la finalizarea studiilor.
‘În spiritul ‘Garantiei pentru tineri’, Ministerul Muncii deruleaza, pe regiuni, doua proiecte cu finantare din fonduri europene nerambursabile, adresate tinerilor, în scopul de a gasi cele mai bune forme de crestere a gradului de ocupare si pe care sa le implementam în viitoarea programare 2014-2020, dar si pentru a accesa o parte dintre cele 6 milioane de euro, care ar putea ajunge la opt milioane. Mai mult decât atât, la aceasta întâlnire, presedintele Traian Basescu a vorbit despre necesitatea dezvoltarii învatamântului dual în România, despre experienta pe care am început-o din 2012, la initiativa unor firme din Germania pentru a forma tineri, inclusiv prin practica la locul de munca. Presedintele a precizat ca în 2012 circa 13.000 de tineri au beneficiat de aceasta forma si ca au participat circa 1.200 de firme. Pentru 2013 se prevede cresterea numarului de tineri, la peste 20.000, precum si a numarului de firme participante. În acelasi timp, vom dezvolta o relatie de schimb cu Germania si Austria, acolo unde învatamântul dual are rezultate excelente si, de aceea, rata somajului, nu numai în rândul tinerilor, ci în general, este foarte scazuta. Este una dintre solutiile pe care presedintele Basescu le agreeaza – dezvoltarea învatamântul profesional pentru ca tinerii sa fie pregatiti si practic, nu numai teoretic’, a adaugat Mariana Câmpeanu.
În continuare, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice s-a referit la convorbirea avuta, la Berlin, cu omologul bulgar care s-a aratat îngrijorat de faptul ca, în tara sa, ‘a început sa creasca numarul tinerilor care nu beneficiaza de nicio forma de scolarizare si a propus dezvoltarea colaborarii bilaterale pentru a identifica împreuna solutii adecvate’.
Colaborarea institutionala, în contextul liberalizarii la 1 ianuarie 2014 a pietei muncii europene, a fost, de asemenea, abordata de cei doi ministri ai Muncii.
‘Colaborarea institutionala este cea mai potrivita forma pentru a gasi solutii la probleme care apar’, a spus Mariana Câmpeanu, referindu-se la recentul caz din industria carnii germane.
‘Eu cred ca, daca vom avea un acord institutional cu Germania si Inspectia Muncii din România va putea colabora direct cu institutia germana similara, atunci astfel de cazuri vor putea fi semnalate mult mai devreme si se va putea actiona împreuna, pentru ca aici a fost vorba despre o firma care a adus forta de munca din România si de firme din Germania care au acceptat conditii improprii de munca pentru lucratorii români si bulgari’, a declarat ministrul Muncii.
În încheiere, Mariana Câmpeanu a aratat ca pentru finantarea viitoarelor actiuni în sprijinul tinerilor din UE, fonduri suplimentare ar putea veni din partea Bancii Europene de Investitii, iar Franta s-a oferit sa organizeze o reuniune similara celei din Germania, chiar în cursul acestui an.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu a participat miercuri, la Berlin, alaturi ministrii Muncii si Ocuparii din statele membre UE, la masa rotunda organizata de Ministerul Federal al Muncii si Afacerilor Sociale din Germania pe tema „Promovarea ocuparii tinerilor în Europa”, în vederea adoptarii unui document comun în cadrul caruia sa fie identificate masurile care se impun pentru implementarea, la nivelul UE, a „Garantiei pentru tineri”.
Mariana Câmpeanu a subliniat ca, de fapt, au fost trei reuniuni – una a agentiilor de implementare a fortei de munca, una a ministrilor muncii si alta la nivelul de ministrii si sefi de stat.
‘Initial a fost o întâlnire a sefilor Serviciilor Publice de Ocupare care, în baza experientelor din tarile lor, au propus masuri care trebuie luate în viitor, privind modul de realizare a pregatirii pentru a face pe deplin operationala initiativa de ocupare a tinerilor, un studiu si schimb de experienta între statele membre asupra masurilor care trebuie luate pe termen scurt pentru reducerea somajului în rândul tinerilor, gasirea unor modalitati de mobilitate a tinerilor în cautarea unui loc de munca în întreaga piata de munca europeana, îmbunatatirea functionarii Serviciilor Publice de Ocupare, precum si gasirea tuturor formelor de sprijin financiar pentru a pune în practica aceste masuri. Sunt trei grupe de masuri asupra carora s-a insistat la reuniune: îmbunatatirea calificarilor, aptitudinilor si experientei, facilitarea patrunderii pe piata muncii si sprijinirea tinerilor în ceea ce priveste ocuparea si furnizarea de consiliere si orientare adecvate, sprijinirea ocuparii promovate în mod public’, a precizat ministrul Muncii.(A – autor: Daniel Cocoru, editor: Nicoleta Gherasi), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!