Marile proiecte imobiliare, aduc milioane de euro primariilor

 

Primariile bucurestene încaseaza anual sub forma de impozite pe proprietate circa 44 mil. euro numai de pe urma cladirilor de birouri si a spatiilor comerciale moderne, dezvoltate de investitorii imobiliari în ultimii ani.

cladireProprietarii celor 1,99 de milioane de metri patrati de spatii de birouri disponibile la nivel de Bucuresti achita anual circa 26,8 mil. euro, în timp ce mallurile, parcurile de retail si outleturile, care totalizeaza o suprafata de 936.000 de metri patrati, sunt impozitate anual cu 17 mil. euro, potrivit calculelor Capital.
Immofinanz, Liviu Tudor, Deutsche Bank, CA IMMO si Dinu Patriciu, cei mai mari proprietari de cladiri de birouri din România, îmbogatesc anual vistieria primariilor de sector cu circa 6,23 mil. euro.

Spre exemplu, Genesis Development, firma lui Liviu Tudor care are în proprietate parcurile de birouri West Gate si Novo Park, a achitat în 2012 taxe pe proprietate în valoare de circa 900.000 euro pentru cladirile de birouri si circa 7.300 euro pentru terenurile aferente cladirilor, potrivit datelor furnizate de companie la solicitarea Capital. Tudor detine sapte cladiri în Novo Park din Pipera si înca patru cladiri în West Gate, din Militari, care însumeaza putin peste 130.000 mp. Anul acesta s-a livrat a cincea cladire din West Gate care ridica suprafata la 150.000 mp închiriabili si, ca atare, impozitul pe cladiri datorat pentru 2013 a crescut la circa 1,1 mil. euro, plus 7.500 de euro pentru terenuri.

Proprietarii celor mai mari zece centre comerciale din Bucuresti, printre care se numara Gabriel Popoviciu, S IMMO, AFI Europe si Dan Adamescu, achita anual, în medie, 13 mil. euro. De departe cel mai mare contribuabil este Zona Comerciala Baneasa, care cuprinde mallul Baneasa Shopping City, Bricostore, Metro si Mobexpert. Gabriel Popoviciu trebuie sa plateasca în fiecare an numai pentru aceste cladiri circa 3,3 mil. euro, dublu fata de Sun Plaza, al doilea mall ca suprafata din Bucuresti, care datoreaza Directiei de Impozite si Taxe Locale a sectorului 4 circa 1,53 mil. euro pe an. Proprietarii AFI Palace Cotroceni au platit în cei trei ani de functionare aproximativ 4,35 mil. euro.

Cu banii încasati din chirie, proprietarii trebuie sa achite si impozitul pe proprietate aferent spatiilor neînchiriate. În cazul cladirilor de birouri, rata de neocupare la nivel de Bucuresti este de 16,6%, iar pentru centrele comerciale indicatorul este de 10%-11%, potrivit DTZ Echinox.

Secret fiscal

Proprietarii acestor proiecte imobiliare datoreaza bugetului local al primariilor de sector o taxa anuala pe proprietate care se ridica la 1,5% din valoarea contabila a cladirilor, cota de impozit specifica tuturor persoanelor juridice care detin cladiri în Bucuresti. Valoarea impozitelor achitate este însa dificil de aflat cu exactitate. Pe de o parte, primariile nu pot publica sumele platite de fiecare proprietar în parte, deoarece aceste informatii sunt protejate de secretul fiscal, iar pe de alta parte, cei mai multi proprietari se feresc sa comunice aceste cifre din cauza diferitelor metode de calcul aplicate la înregistrarea proprietatii în actele contabile.

„Evaluarea unei proprietati pentru acest scop are în vedere, în primul rând, evaluarea întregii proprietati (constructie si teren), urmând ca apoi valoarea totala sa fie alocata în contabilitate între teren si constructie. Alocarea valorii între componentele unei proprietati imobiliare nu reprezinta însa o evaluare propriu-zisa, astfel ca rezultatul alocarii nu trebuie sa fie interpretat ca fiind valoarea de piata a componentelor. Când se cere alocarea valorii între teren si constructiile situate pe teren, procesul de alocare poate urmari una dintre urmatoarele proceduri: scaderea valorii terenului din valoarea proprietatii imobiliare, în ipoteza utilizarii sale curente, sau scaderea costului de înlocuire net al cladirilor din valoarea proprietatii imobiliare“, explica Anca Baldea, director asociat în cadrul departamentului de evaluari si consultanta al Colliers International.

Faptul care îi determina pe majoritatea proprietarilor sa nu comunice valoarea impozitelor platite este alocarea valorii cladirii, întrucât ponderea terenurilor este crescuta la maximum în vederea scaderii valorii impozitului pe cladire, impozitul anual pe teren fiind modic, de ordinul miilor de euro.

Citeste articolul integral pe capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie