O noua boala ne pandeste: electro-hipersensibilitatea – alergia la retelele fara fir

 

Oameni de stiinta canadieni trag un semnal de alarma, încercând sa avertizeze omenirea în legatura cu o boala neexplorata pâna în prezent si care poate sa devina o plaga a secolului XXI. Aceasta îi afecteaza îndeosebi pe locuitorii tarilor dezvoltate: electro-hipersensibilitatea. Simptomele sunt severe: perturbarea activitatii cardiace, migrene, crize hipertensive, sufocare, dupa cum a relatat recent postul Pervâi Kanal al televiziunii ruse, în pagina sa electronica.

electro-hipersensibilitateaCanadienii au experimentat pe voluntari si sustin ca, în timpul experimentului, 40% dintre participanti au fost pe punctul de a face un accident vascular cerebral dupa ce au adormit cu telefonul mobil pe perna. Însa este greu de spus unde este linia de demarcatie dintre suspiciune si boala care forteaza sute de familii sa caute salvare departe de progresele civilizatiei.

Magda Havas, de la Trent University Peterborough, studiaza de 20 de ani efectele negative ale undelor electromagnetice asupra organismului uman. Ea sustine fara tagada: radiatiile telefonului mobil obisnuit distrug celulele rosii din sânge. Lumea a ajuns la un anumit punct critic, spune ea, adaugând ca orasele sunt într-atât de învaluite de asa-numitul ‘smog electric’, încât în anii urmatori ar trebui sa ne asteptam la o adevarata explozie a alergiei la microunde, retelele Wi-Fi si celulare.

‘Simptomele includ dureri de cap, insomnie, probleme de memorie, de concentrare, tulburari de dispozitie, cum ar fi depresia, anxietatea, precum si dureri în diferite parti ale corpului’ – sustine profesorul Magda Havas.

Aceste declaratii au cazut pe un sol fertil, remarca postul de televiziune citat. Spaima fata de retelele fara fir a fost agitata anii trecuti de un videoclip pe Youtube.com. Un grup de studenti încearca sa faca popcorn cu ajutorul telefoanelor lor mobile. Pare o nebunie, dar cine nu îsi aminteste ca telefoanele mai vechi încalzeau urechea exact ca o soba. Ulterior, s-a dovedit ca videoclipul fusese comandat de un producator de casti fara fir, în timp ce milioane de oameni cred în continuare ca telefoanele mobile le prajesc creierii.

‘Agentia internationala pentru cercetare în domeniul cancerului, pe baza studiilor „Interfon ” realizate în 13 tari ale Uniunii Europene, a ajuns la concluzia ca aceste câmpuri electromagnetice ale telefoanelor mobile cresc de doua ori riscul dezvoltarii unor tumori ale sistemului nervos central’ (gliom), declara Nina Rubtova, cercetator principal la Institutul de Medicina a Muncii din Moscova, de pe lânga Academia de Stiinte a Rusiei.

Gliomul este cea mai frecventa tumoare cerebrala, astfel se pare ca nu este o simpla poveste de groaza nefondata atunci când auzim îndemnul: ‘Nu vorbi prea mult la telefonul mobil, caci risti sa faci cancer!’

Iar pericolul pândeste la fiecare pas. Aproape în fiecare casa pot fi detectate pâna la zece retele Wi-Fi. Ele exista aproape în fiecare cafenea si chiar în strada. Numai în Suedia mai mult de 200.000 de oameni sustin ca sufera de alergie la dispozitivele fara fir si acesta este doar începutul, avertizeaza expertii.

Sa presupunem ca aveti hipersensibilitate la radiatii electromagnetice. Atunci cel mai bun mijloc de protectie ar fi ‘cusca lui Faraday’ – o incinta special conceputa pentru a proteja de efectul undelor electrice si electromagnetice din exterior sau pentru a împiedica un aparat sa polueze mediul înconjurator. Ei bine, o astfel de ‘cusca’ poate fi instalata într-un apartament, dar nu ai cum sa mergi cu ea pe strada, mai ales ca radiatiile electromagnetice ne pândesc de peste tot: la serviciu, la metrou etc.

În acest sens, oamenii de stiinta s-au împartit în doua tabere: cei care cred ca nu exista niciun pericol si cei care întrevad o amenintare enorma în cresterea necontrolata a numarului de retele wireless.

Pâna când savantii vor ajunge la un numitor comun, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a recomandat deja interzicerea telefoanelor mobile, a telefoanelor fara fir DECT si a altor dispozitive Wi-Fi în scoli si gradinite.(AS – autor: Lilia Traci, editor: Pepa Sita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie