Legislatia in domeniul licitatiilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de sera a fost modificata

 

In Monitorul Oficial nr. 387 din 28 iunie 2013 a fost publicata O.U.G. nr. 70/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului institutional si autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finantelor Publice, de a scoate la licitatie certificatele de emisii de gaze cu efect de sera atribuite Romaniei la nivelul Uniunii Europene.

emisii gaze poluareIn cadrul actului normativ se arata:

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului institutional si autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finantelor Publice, de a scoate la licitatie certificatele de emisii de gaze cu efect de sera atribuite Romaniei la nivelul Uniunii Europene, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 926 din 28 decembrie 2011, aprobata prin Legea nr. 163/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

Suma obtinuta in urma scoaterii la licitatie, in conditiile legi, a certificatelor de emisii ramase neutilizate din rezerva pentru proiectele de tip implementare in comun pentru Romania din perioada 2008–2012 din cadrul schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera se deruleaza de catre compartimentul de specialitate din Ministerul Finantelor Publice prin contul distinct deschis la Banca Nationala a Romaniei pe numele Ministerului Finantelor Publice, in care se incaseaza, in euro, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

Contravaloarea in lei a sumei obtinute potrivit alin. (2) se constituie venit al Fondului pentru mediu si se utilizeaza de Administratia Fondului pentru Mediu pentru finantarea proiectelor prevazute la art. II alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 204/2013 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

Monitorizarea proiectelor finantate din sumele obtinute in urma licitarii certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera se realizeaza de catre fiecare minister beneficiar.

Prin exceptie de la prevederile alin. (1), monitorizarea proiectelor finantate din suma prevazuta la art. 8 alin. (3) se realizeaza de catre Administratia Fondului pentru Mediu.

In vederea indeplinirii obligatiilor stabilite de Comisia Europeana conform art. II alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 204/2013, anual, in prima parte a lunii februarie, ministerele beneficiare raporteaza Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice modul de utilizare a veniturilor obtinute in urma scoaterii la licitatie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, cantitatea de emisii de gaze cu efect de sera, exprimata in tone de dioxid de carbon echivalent, redusa prin implementarea proiectelor in anul precedent, precum si orice alte informatii suplimentare referitoare la utilizarea veniturilor, necesare pentru finalizarea raportarii.Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie