Investitia la conducta magistrala Frasin-Vatra Dornei va fi reluata de Transgaz

 

Transgaz va relua, de saptamâna viitoare, lucrarile la conducta magistrala de gaze naturale Frasin-Vatra Dornei, a anuntat, marti, presedintele CJ Suceava, Catalin Nechifor, care a precizat ca în acest an se vor construi 9,2 kilometri de conducta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

transgazNechifor a spus, într-o conferinta de presa, ca Transgaz a anuntat autoritatile judetene ca din 8 iulie va relua investitia la conducta magistrala Frasin-Vatra Dornei, pe tronsonul Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei, de 33 de kilometri, din care, în acest an, se va finanta realizarea conductei pe o distanta de 9,2 kilometri.

El a aratat ca spera ca în 2014 sa fie finalizata întreaga lucrare si a mentionat ca Transgaz va trebui sa continue investitia si în constructia conductei magistrale Paltinoasa – Radauti, urmând ca un beneficiar al acestei investitii sa fie Salina Cacica.

„Ar însemna mult pentru Salina Cacica accesul la gazul natural pentru reducerea costurilor. Sarea ar putea fi vânduta la un pret mai mic, competitiv”, a spus Nechifor.

Presedintele CJ Suceava a mai declarat ca în judetul Suceava exista cantitati mari de gaze naturale si ca în prezent se fac prospectiuni pentru evidentierea rezervelor de gaze naturale din judet.

„Sunt cantitati suficiente”, a spus Nechifor, care a aratat ca va avea o discutie cu firma ce face prospectiunile si care a intrat si pe unele proprietati private. El a adaugat ca va cere firmei sa explice public ce înseamna aceste prospectiuni si a subliniat ca aceste prospectiuni sunt pentru gaze naturale, si nu de sist.

Nechifor a declarat saptamâna trecuta ca Transgaz trebuie sa-si respecte angajamentele luate atunci când a preluat gratuit peste o suta de kilometri de conducta magistrala construita prin proiectul „Suceava – Utilitati si mediu la standarde europene”, finantat printr-un credit garantat de Guvern, sa fie functionala.

El si-a exprimat speranta ca Transgaz va începe investitia care este prevazuta în Hotarârea de Guvern din 2010 când a preluat, gratuit, 101 kilometri de conducta magistrala în judetul Suceava si pentru care s-a angajat ca va continua lucrarile din proiectul de utilitati, urmând sa fie finalizate conductele spre Vatra Dornei si Paltinoasa – Radauti.

Prin proiectul „Suceava – Utilitati si mediu la standarde europene” au fost construite centrale termice de cogenerare si retele de termoficare în municipiile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Radauti si orasele Gura Humorului si Siret, dar si o retea magistrala de gaze naturale pe o lungime de 101 kilometri.

Pentru realizarea investitiilor în cadrul acestui proiect, Consiliul Judetean Suceava a obtinut un credit cu garantii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finantatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani. Deutsche Bank a cesionat în 2011 împrumutul acordat judetului Suceava catre Erste Group Bank.economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie