Reexaminarea legii de aprobare a Memorandumului între statul român si Rompetrol solicitata de presedintele Traian Basescu

 

Presedintele Traian Basescu solicita reexaminarea legii privind aprobarea Memorandumului de întelegere încheiat între statul român si Rompetrol, semnat la Bucuresti la 15 februarie, în sensul respingerii acestei legi.

traian basescu 1Presedintele a retrimis spre reexaminare în Parlament Legea de aprobare a Memorandumului de întelegere încheiat între statul român si The Rompetrol Group N.V., prin care KazMunaiGaz rascumpara de la Ministerul Economiei cu 200 milioane dolari un pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare.

„Presedintele României, domnul Traian Basescu, a semnat marti, 2 iulie a.c., cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea Memorandumului de întelegere încheiat între statul român si The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucuresti la 15 februarie 2013, pe care a trimis-o Parlamentului României, în temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constitutia României”, precizeaza un comunicat de presa transmis MEDIAFAX de Presedintie.

În scrisoarea privind reexaminarea trimisa de seful statului catre Vasile Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, prin care solicita respingerea acestei legi, se arata ca cele doua parti semnatare îsi asuma un angajament de cumparare din partea The Rompetrol Group N.V. a unui pachet minoritar de actiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A., detinut în prezent de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie (OPSPI) în schimbul a 200 de milioane dolari SUA.

„Ca o premisa a implementarii tranzactiei mai-sus amintite, OPSPI va face demersuri utile si necesare pentru ca toate procesele aflate pe rolul instantelor judecatoresti si masurile administrative initiate împotriva S.C. «Rompetrol Rafinare» – S.A. sa înceteze. De asemenea, cele doua parti stabilesc constituirea unui fond de investitii kazah-român, sub forma unei societati cu structura actionariatului 80% The Rompetrol Group si 20% statul român, care va investi în proiecte din domeniul energetic. Asadar, legea supusa reexaminarii are un caracter individual, ea fiind conceputa nu pentru aplicarea ei la un numar nedeterminat de cazuri concrete, ci într-un singur caz prestabilit expres, pentru realizarea tranzactiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul în Strawinskylaan 807, Amsterdam, Olanda. Aceasta solutie legislativa nu reglementeaza o relatie sociala generala, ci o prealabila întelegere, adica un acord de vointa între The Rompetrol Group N.V. si Guvern”, argumenteaza presedintele Basescu în cererea de reexaminare.

De asemnea, seful statului arata ca „în situatia de fata, stingerea litigiilor respective se putea realiza pe calea unei tranzactii între Ministerul Finantelor Publice si The Rompetrol Group N.V., printr-o hotarâre adoptata de Guvern, potrivit competentei sale de administrare a proprietatii statului”.

„Totusi, Guvernul a ales calea unei initiative legislative, pe care a depus-o în Parlament. În urma adoptarii de catre Parlament a proiectului de lege amintit, puterea legislativa a încalcat dispozitiile Articolului 1 alineatul (4) din Constitutia României, deoarece si-a arogat competenta de legiferare, cu încalcarea principiului separatiei si echilibrului puterilor în stat”, mai afirma presedintele Basescu.

Premierul Victor Ponta aprecia saptamâna trecuta, în vizita oficiala de la Astana, ca România spera ca va fi pentru Kazahstan un partener special în Uniunea Europeana si locul preferat de investitii în economie, adaugând ca fondul de investitii de un miliard de dolari convenit de Guvern cu Rompetrol poate asigura dezvoltare economica si locuri de munca în România.

„Am avut vointa politica de a lua o decizie si de a finaliza diferendul care exista între Guvernul României si grupul Rompetrol. Cred ca am facut foarte bine si ca mesajul cel mai clar este ca împreuna trebuie sa ne gândim în viitor cum dezvoltam relatiile noastre economice. Am încredere ca acel fond de investitii de un miliard de dolari convenit de Guvern si Rompetrol va crea dezvoltare economica si locuri de munca în România.Cu sprijinul autoritatilor din Kazahstan, si firmele românesti de IT, din domeniul productiei de energie sau al infrastructurii pot avea acces la piata de aici si pot participa la dezvoltarea economica”, a afirmat Ponta.

Curtea Constitutionala (CC) a respins saptamâna trecuta cu majoritate de voturi, obiectia de necunostitutionalitate asupra legii privind aprobarea Memorandumului de întelegere încheiat între statul român si Rompetrol, formulata de opozitie. Obiectia de neconstitutionalitate formulata de 80 deputati a fost respinsa pe motiv ca este neîntemeiata, se precizeaza într-un comunicat remis MEDIAFAX de CC.

În 29 mai, Mircea Toader a anuntat ca opozitia a atacat la Curtea Constitutionala legea respectiva.

Plenul Camerei Deputatilor a aprobat, în 21 mai, cu 233 de voturi „pentru”, 63 de voturi „împotriva” si 26 de abtineri, proiectul de lege privind memorandumul încheiat între statul român si grupul Rompetrol.

Deputatii PPDD si PDL au anuntat atunci ca au votat împotriva acestui memorandum, întrucât considera ca va aduce prejudicii statului român.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara, în 9 mai, ca daca Parlamentul nu este de acord cu prevederile memorandumului pentru Rompetrol toate întelegerile vor fi anulate si se va merge pe formula „ori totul ori nimic” si sustinea ca statul ar fi fructificat orice alta sansa de a obtine mai multi bani.

Guvernul a anuntat ca statul va încasa 200 milioane dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), iar 25 milioane dolari din suma totala reprezinta prima convenita pentru dobândirea de catre grupul Rompetrol a majoritatii absolute de vot la Rompetrol Rafinare.

Statul român îsi va mentine o participatie nediluabila de 18% pe o perioada de trei ani, iar dupa expirarea acestei perioade va avea posibilitatea sa implementeze o noua procedura de privatizare pentru vânzarea acesteia. În aceasta perioada, conform întelegerii, nu va interveni nicio reducere sau diluare a participatiei OPSPI la capitalul social al Rompetrol Rafinare.

La finalul acestei perioade, grupul Rompetrol este de acord sa participe în cadrul „oricarei proceduri de privatizare” prin care OPSPI va vinde actiunile ramase si sa ofere un pret care sa reflecte „valoarea justa” a acestor actiuni, valoare care va fi determinata la momentul vânzarii. Adelina Dragomir, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie