Raportul comisiei prezidentiale pentru agricultura a fost publicat

 

Dupa o munca de mai bine de trei ani, raportul comisiei prezidentiale pentru agricultura a fost publicat, ieri, fiind unul dintre cele mai asteptate documente, atât pentru reprezentantii mediului agricol din tara noastra, cât si pentru guvernanti.

traian basescu 4Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca raportul care înglobeaza strategia nationala pentru agricultura este un document strategic care ofera o perspectiva cuprinzatoare asupra mediului rural din tara noastra.

„Este o radiografie excelenta a agriculturii românesti. În opinia mea, este cel mai bun document strategic pentru agricultura, industria alimentara si mediul rural realizat dupa 1989 încoace”, a mentionat Traian Basescu.

Strategia arata ca singura modalitate pentru dezvoltarea agriculturii noastre este alocarea masiva, dar rationala, de capital investitional în infrastructura rurala.

O alta masura pentru revitalizarea sectorului agricol, potrivit strategiei în cauza, vizeaza îmbunatatirea sistemului de creditare în agricultura, prin stimularea bancilor pentru deschiderea unor unitati în zonele rurale si orasele mici, pecum si înfiintarea unei burse a cerealelor si a altor produse agricole.

Potrivit Cadrului national strategic, modernizarea agriculturii si a economiei rurale trebuie sa aiba în vedere asigurarea alimentatiei echilibrate a populatiei (implicit a securitatii alimentare), a necesarului de materii prime pentru activitatile neagricole si a unui export activ si profitabil de produse agroalimentare.

Documentul va face obiectul dezbaterii publice pentru urmatoarele 30 de zile, urmând ca pâna la 1 august observatiile care sunt aduse de catre agricultori sa fie integrate în document, în masura în care acestea sunt agreate de catre membrii comisiei.

Potrivit calendarului mentionat de presedintele tarii, în luna septembrie, dupa încheierea dezbaterilor pe marginea textului, partidele politice vor putea sa semneze pactul pentru Agricultura, acesta fiind primul pas în adoptarea unei viziuni comune în ceea ce priveste agricultura româneasca.

Unul din aspectele pozitive ale Strategiei nationale pentru agricultura, potrivit declaratiilor presedintelui tarii, rezida în faptul ca îsi propune o serie de obiective „care sunt si îndraznete, si posibile”.

*  Exploatatiile polarizate – una din principalele probleme ale sectorului agricol

Una din principalele probleme ale agriculturii noastre, conform documentului, este reprezentata de gradul ridicat de polarizare a exploatatiilor agricole, existând diferente majore între exploatatiile mici – sub 2 hectare – si cele mari, de peste 100 de hectare.

„O parte covârsitoare a exploatatiilor agricole o reprezinta cele sub 2 hectare, ponderea acestora fiind, în 2010, de 73,3% ca numar si 13% ca suprafata detinuta în total”, se precizeaza în textul Strategiei nationale pentru agricultura.

La polul opus se afla fermele mari, de peste 100 ha, care, desi reprezinta doar 0,3% din numarul de ferme, înseamna 48,8% din suprafata agricola a tarii noastre.

Gradul ridicat de farâmitare a explotatiilor agricole îngreuneaza procesul de asociere între fermieri, aspect care conduce la o productivitate scazuta a agriculturii autohtone, se mai arata în respectivul document.

Strategia nationala pentru agricultura mai arata ca „tara noastra are un potential alimentar, la orizontul anului 2030, pentru a hrani circa 38 de milioane de persoane si un potential de export de materii prime agricole de circa 49-50 miliarde de euro”. Alexandra Craciun, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie