Proiectul de lege privind pachetul pentru serviciile medicale de baza ar putea intra in vigoare la 1 ianuarie 2014

 

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat luni ca proiectul de lege privind pachetul pentru servicii de baza ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2014.

eugen nicolaescu1„Noi am vrea ca pachetul sa intre în vigoare la 1 ianuarie 2014. Noi asa ne-am propus, cel putin asa e în calendarul nostru. Sa speram ca putem sa ducem la bun sfârsit acest proiect îngrozitor de greu, si tehnic si politic. La pachetul de baza am vrut astazi sa bifam în primul rând principiile. Am zis sa nu ne grabim, sa gresim, pentru ca este foarte important sa oferim tot ce este mai bun cetateanului român si nu ce ni se pare noua. Colegul meu domnul Adrian Pana (n.r.secretar de stat) îmi spune ca ar putea sa intre în dezbatere publica, undeva în luna septembrie si atunci avem timp suficient sa facem transparenta decizionala de circa o luna si dupa aceea, înca trei luni de zile sa-l aprobam si sa ne realizam toata logistica pentru implementare. Pentru ca si acest lucru presupune un efort de organizare ca sa poti sa implementezi un asemenea pachet de la 1 ianuarie”, a explicat Nicolaescu dupa întâlnirea de lucru cu toti factorii importanti din sanatate – medici, pacienti, sindicate – pe tema reformarii sistemului de sanatate românesc.

El a spus ca pachetul de baza trebuie asigurat oricarui cetatean din România, indiferent de veniturile pe care le are, indiferent ca plateste sau nu asigurari sociale de sanatate. „Pentru restul, pe masura ce finalizam pachetul de baza si stim precis cât consuma din bugetul de sanatate al României, vom putea sa vedem daca mai putem pune ceva suplimentar din asigurari sociale sau din bugetul de stat, de la caz la caz, sau daca nu, asigurari private sau cine nu vrea asigurari private, contra-cost, dar e o alta etapa. Va trebui sa facem un mix de finantare daca stim cât este bugetul. În functie de cum va fi bugetul pachetului, o sa vedem cum le asezam.În momentul de fata avem trei pachete care sunt asigurate din fondul national de asigurari de sanatate. Marea majoritate beneficiaza de asa-zisul pachet complet, pachetul de baza. În afara de acesta, exista un pachet, cel care ofera serviciile din programele nationale de sanatate si de asemenea exista un pachet variabil care e acoperit de societatile de asigurari private, în diferite forme”, a spus Nicolaescu.

La rândul sau, dr.Adrian Pana, secretar de stat în Ministerul Sanatatii, a spus ca ce trebuie facut este un pachet de baza, respectiv un pachet pentru toti cetatenii care sa ofere în principal servicii esentiale, primare, adica servicii preventive, servicii de asistenta primara, urgenta si servicii care au costuri catastrofale sau pentru boli care produc efecte extrem de grave, inclusiv decesul, prin acest lucru întelegând boli cum ar fi cancerul, leucemiile, sau proceduri extrem de scumpe – transplantul.

„În afara de aceasta, exista o multitudine de proceduri, de consultare, diagnostic si tratament, care pot fi acoperite, în parte de pachetul de baza dar si de pachetul de asigurari sociale, în diferite proportii”, a sustinut Pana. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie