Obtinerea permisului de conducere. Acte necesare si etape

 

In Monitorul Oficial nr. 267 bis/2013 a fost publicat Ordinul nr. 733/2013 al ministrului Transporturilor pentru aprobarea Normelor privind autorizarea scolilor de conducatori auto si a instructorilor auto, a Normelor privind atestarea profesorilor de legislatie rutiera si a instructorilor de conducere auto, a Metodologiei de organizare si desfasurare a cursurilor de pregatire teoretica si practica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere, a Programei de scolarizare, precum si privind conditiile si obligatiile pentru pregatirea teoretica si practica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere.

permisIn cadrul Metodologiei de organizare si desfasurare a cursurilor de pregatire teoretica si practica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere se arata:

Dispozitii generale

Metodologia de organizare si desfasurare a cursurilor de pregatire teoretica si practica in vederea obtinerii permisului de conducere reprezinta ansamblul activitatilor de pregatire a cursantilor in vederea obtinerii permisului de conducere auto.

Scolile de conducatori auto efectueaza la cerere, cursuri de pregatire in conducerea autovehiculelor, precum si cursuri de conducere preventiva, conducere ecologica si prim ajutor dupa caz, si in scopul actualizarii/perfectionarii pregatirii persoanelor care detin permis de conducere, sau a persoanelor care au permisul de conducere retinut de catre organele in drept, ori al caror permis de conducere a fost anulat.

Activitatile desfasurate in cadrul unei scoli de conducatori auto sunt urmatoarele: activitati de secretariat, inregistrarea cursantilor, primirea documentelor cursantilor, incheierea contractului de scolarizare, eliberarea catre cursant a documentelor scolare, arhivarea documentelor si activitati de pregatire teoretica si practica.

Pregatirea unei persoane in vederea obtinerii permisului de conducere este obligatorie si se realizeaza intr-o scoala de conducatori auto autorizata, in baza programei de scolarizare prevazuta in anexa nr. 4 la ordin, in conditiile incheierii unui contract de scolarizare unic intre persoana care solicita pregatirea si scoala respectiva.

Scoala de conducatori auto tine evidenta activitatilor desfasurate in Registrul National al Cursantilor.

Pentru efectuarea pregatirii in vederea obtinerii permisului de conducere solicitantul depune la sediul autorizat al scolii de conducatori auto urmatoarele documente:

  • cerere;
  • actul de identitate, in copie;
  • permisul de conducere, in copie, dupa caz;
  • certificat medical cu mentiunea „apt“;
  • document de evaluare obligatorie a capacitatii psihologice, in original, cu mentiunea „apt“;
  • cazier judiciar in copie sau declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte faptul ca nu se incadreaza in prevederile legale in vigoare privind interdictia de a se prezenta la examenul pentru obtinerea permisului de conducere in original;
  • in cazul cetatenilor straini, declaratie notariala din care sa rezulte ca nu poseda un alt permis de conducere national eliberat de o autoritate straina sau ca dreptul de a conduce nu a fost suspendat, retras ori anulat.

Scoala de conducatori auto introduce cursantul in Registrul National al Cursantilor, iar numarul unic de inregistrare atribuit acestuia este inscris in contractul de scolarizare incheiat cu scoala de conducatori auto, in caietul cursantului al carui model este prevazut in anexa nr. 1 la prezenta Metodologie, precum si in fisa de scolarizare.

Registrul National al Cursantilor este o aplicatie informatica a Autoritatii Rutiere Romane – A.R.R. privind inscrierea in format electronic a datelor de catre scolile de conducatori auto care contine date privind scolile de conducatori auto, instructorii auto, profesorii de legislatie rutiera, cursantii, vehiculele utilizate la pregatirea practica, precum si alte date stabilite de catre Autoritatea Rutiera Romana – A.R.R.; Registrul National al Cursantilor nu va permite inregistrarea activitatii unui instructor auto/profesor de legislatie rutiera angajat cu contract individual de munca cu norma intreaga ce depasesc 210 ore/luna, sau activitatile unui instructor auto/profesor de legislatie rutiera angajat cu contract individual de munca cu timp partial ce depasesc 60 ore/luna.

Contractul de scolarizare prevazut la art. 3 contine cel putin urmatoarele prevederi:

  • datele de identificare ale partilor contractante;
  • obiectul contractului;
  • obligatiile partilor;
  • clauze de reziliere;
  • tarif;
  • alte clauze.

Contractul de scolarizare prevazut la art. 3 incheiat cu minori trebuie sa fie semnat de unul dintre parinti sau de persoana care are calitatea de tutore.

Cursantul care efectueaza pregatirea in scopul obtinerii permisului de conducere are obligatia sa instiinteze in scris conducerea scolii de conducatori auto despre orice modificare aparuta, cu privire la documentele prevazute la alin. (1), in perioada cuprinsa intre data depunerii documentelor si data finalizarii pregatirii.

Documentele prevazute la alin. (1) in copie, sunt semnate de catre solicitantul pregatirii teoretice si practice, avand inscris in mod expres: „Subsemnatul ………., declar pe propria raspundere, sub sanctiunea legii penale privind falsul in declaratii, ca prezentul act este conform cu originalul.

Odata cu semnarea contractului de scolarizare, cursantilor li se vor inmana, urmatoarele documente:

  • un exemplar din contractul de scolarizare;
  • caietul cursantului.

Organizarea pregatirii teoretice si practice

Pregatirea teoretica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere se organizeaza pe serii.

O serie este alcatuita din una sau mai multe grupe de cursanti care incep pregatirea teoretica la aceeasi data.

Seriile se formeaza periodic de catre managerul activitatii scolii de conducatori auto, pe baza contractelor de scolarizare.

Grupa este unitatea organizatorica de baza a activitatilor de pregatire teoretica, formata din cel mult 40 de persoane, care solicita pregatirea in vederea obtinerii uneia si aceleasi categorii de permis de conducere.

Grupele de cursanti se vor forma astfel incat sa nu se depaseasca capacitatea salii/salilor de pregatire teoretica mentionata pe autorizatia scolii de conducatori auto.

Managerul activitatii scolii de conducatori auto formeaza seria/grupa prin completarea cursantilor in Registrul National al Cursantilor, stabileste orarul fiecarei serii/grupe constituite si intocmeste catalogul acestora.

Persoanele care se adreseaza scolii de conducatori auto printr-o cerere de pregatire dupa data inceperii pregatirii unei serii/grupe, sunt cuprinse in programul de pregatire organizat pentru seriile/grupele formate ulterior acestei date.

Cursantii cuprinsi in programul de pregatire sunt informati, inainte de inceperea pregatirii teoretice, cu privire la conditiile de scolarizare, precum si asupra continutului programei de scolarizare si a orarului de desfasurare a cursului.

Persoanele care fac dovada absolvirii unei institutii de invatamant superior tehnic in specialitatea autovehicule rutiere, sunt scutite la pregatirea teoretica de la frecventarea disciplinei „cunoasterea si intretinerea autovehiculelor“.

Persoanele care fac dovada ca sunt cadre medicale calificate, absolvente ale unui institut de studii superioare de lunga durata, sunt scutite la pregatirea teoretica de la frecventarea disciplinei „prim ajutor“.

Persoanele beneficiare de scutirile aferente pregatirii teoretice prevazute la alin. (1) si (2), depun la sediul scolii de conducatori auto copii ale documentelor doveditoare in acest sens.

In cazurile prevazute la art. 10, managerul activitatii scolii de conducatori auto consemneaza motivul scutirii in Registrul National al Cursantilor, precum si in caietul cursantului.

Pregatirea practica a unui cursant in vederea obtinerii permisului de conducere auto poate incepe numai dupa ce acesta a finalizat pregatirea teoretica in cadrul unei scoli de conducatori auto autorizate si a depus toate documentele prevazute la art. 5 alin. (1).

Pregatirea practica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru categoriile C1, C, D1 si D se efectueaza numai dupa finalizarea pregatirii practice pentru vehicule din categoria B.

Pregatirea practica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru categoriile BE, C1E, CE, D1E si DE se efectueaza numai dupa finalizarea pregatirii practice pentru vehicule din categoria B, CI, C, D1 si D.

Durata unei ore didactice de pregatire teoretica sau practica este de 50 minute.

Dupa fiecare ora didactica de pregatire teoretica, se va lua o pauza de 10 minute.

Dupa fiecare ora didactica de pregatire practica, se va lua o pauza de 10 minute.

Cu acordul cursantilor, se pot efectua 2 ore didactice de pregatire practica consecutive, urmate de o pauza de 20 de minute.

Durata zilnica a pregatirii teoretice programate pentru o grupa de cursanti, indiferent de numarul disciplinelor prevazute in orar, nu poate depasi 5 ore didactice.

Durata zilnica a pregatirii practice programate pentru o persoana, nu poate depasi 2 ore didactice.

Pe parcursul derularii activitatilor de pregatire practica in conducerea autovehiculelor, fiecare cursant trebuie sa parcurga cu autovehiculul din categoria pentru care solicita pregatirea, cel putin distanta in km. prevazuta in planul de invatamant. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie