Directorul general si adjunctul Bancii Vaticanului au demisionat

 

Directorul general al Bancii Vaticanului (IOR) Paolo Cipriani si adjunctul sau, Massimo Tulli, si-au prezentat demisiile, acceptate, luni, de comitetul de supraveghere al bancii si comisia cardinalilor, a anuntat Vaticanul într-un comunicat.

banca vaticanuluiFunctiile lor vor fi asigurate „interimar” de presedintele IOR, Ernst von Freyberg, se precizeaza în comunicat.

„Amândoi au considerat ca aceasta decizie este în interesul IOR si al Sfântului Scaun”, iar comitetul de supraveghere al IOR si comisia speciala a cardinalilor (numita la 26 iunie de Papa Francisc) au „luat act de aceasta decizie”.

Acest anunt intervine în timp ce o vasta ancheta a fost deschisa în septembrie 2010 asupra functionarii IOR.

Benedict al XVI-lea, apoi succesorul sau, Papa Francisc, au decis sa faca ordine în IOR, numind succesiv noi oficial si instaurând controale din ce în ce mai severe asupra acestui institut.

Ultimul scandal în care a fost implicat este acela în care un prelat al Sfântului Scaun, monseniorul Nunzio Scarano, în vârsta de 61 de ani, a fost arestat, vineri, de politia italiana în cadrul acestei anchete. El este acuzat de spalare de bani si coruptie.

Nunzio Scarano, care lucra la Administratia patrimoniului sediului apostolic (APSA, organism care administreaza bunurile Sfântului Scaun), ar fi încercat sa repatrieze din Elvetia 20 de milioane de euro, „fructul unei fraude fiscale”, cu ajutorul altor doua persoane – un subofiter membru al serviciilor de contraspionaj italiene si un intermediar financiar.

Potrivit comunicatului Vaticanului, „Ernst von Freyberg va fi însotit în misiunea sa de Rolando Marranci în calitate de adjunct si de Antonio Montaresi în noul post de «chief risk officer»”.

„Sunt bucuros de numirile lui Rolando Marranci si Antonio Montaresi, care sunt profesionisti excelenti”, a reactionat von Freyberg, citat de comunicat.

„Din 2010, IOR si conducerea sa au lucrat cu seriozitate pentru a pune structurile si procedurile (IOR) în conformitate cu standardele internationale de lupta împotriva spalarii de bani”, a adaugat el.

„Desi noi suntem recunoscatori pentru rezultatele obtinute, este clar în prezent ca avem nevoie de o noua conducere pentru accelerarea ritmului acestui proces de transformare”, a apreciat el.

Consiliul de supraveghere a început un proces de selectie pentru a numi un nou director general si un director adjunct în viitorul apropiat, a precizat el.

Fondat în 1942 prin decret papal, IOR administreaza 19.000 de conturi apartinând, majoritatea, clerului catolic. Iuliana Enache, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie