Premierul Victor Ponta spera la investitii chineze in autostrazi, telecomunicatii si energie
Premierul Victor Ponta a declarat ca sunt proiecte de infrastructura si de investitii în domeniul energiei si al telecomunicatiilor în privinta carora companiile chineze au fost deja informate, iar el, prin vizita oficiala pe care o efectueaza în China doreste sa ofere un semnal si un impuls politic.
„Dan Sova are acel portofoliu de proiecte de infrastructura, pe care le-a pregatit, dar la modul serios, (…) la nivelul la care în dosar exista studiu de fezabilitate, costul fiecarui proiect, nevoia de finantare, anii în care se recupereaza, impactul economic. (…) La Comarnic-Brasov cei mai avansati sunt cei care au lucrat si înainte la proiect, asocierea Vinci-Strabag, pentru ca ei au acest avantaj, au mai lucrat, dupa care pe vremea ministrului Berceanu au cam fost goniti de acolo, însa sunt alte proiecte de infrastructura care privesc si autostrazi, canalul Siret-Baragan, portul Constanta, investitiile în telecomunicatii si energie, unde companiile chineze deja au fost informate, prin ambasada Chinei la Bucuresti, prin ministrii nostri care au venit, iar acum, la nivel de prim ministru, sa zic, dau si impulsul politic pe care în general ei îl asteapta. Ei sunt obisnuiti atunci când investesc într-o tara sa aiba si o relatie politica foarte buna”, a spus primul ministru, într-un interviu acordat TVR.
Premierul a remarcat ca în China exista un sistem economic în care administratia joaca un rol important, iar o tara al carei prim ministru e primit de presedintele si premierul Chinei este o tara ce poate fi considerata partenera pentru China. El a adaugat ca programul sau prevede întâlniri cu doi dintre gigantii mondiali în domeniul telecomunicatiilor, Huawei si ZTE, care au investitii în România si intentioneaza sa le dezvolte.
„Merg, de asemenea, la una din marile companii de energie nucleara, pentru a continua sa promovam proiectul acela cu grupurile 3 si 4 de la Cernavoda. Ministrul Nita a fost deja aici, a avut o prima discutie, însa acum, ca prim ministru, dau mai multa forta acestui proiect”, a mai precizat Victor Ponta.
El a adaugat ca faptul ca la doar câteva luni de când noul prim ministru chinez si noul presedinte si-au preluat mandatul, un reprezentant al României este primit la cel mai înalt nivel, reprezinta un mesaj extrem de pozitiv.
„E clar ca noi am sarit peste rând, ca sa zic asa. Toata lumea vrea sa vina la Beijing. (…) Depinde de mine ca sa arat ca acesti ani în care relatiile au fost mai putin apropiate, au fost o simpla exceptie si ca, de fapt, România poate sa ramâna cel mai bun prieten al Chinei în UE”, a spus el.(A – autor: Irinela Visan, editor: Marina Badulescu), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!