Lituania se vrea un „mediator onest” in perioada in care va fi la carma UE

 

Credibilitate, crestere si deschidere – acestea sunt prioritatile presedintiei UE, preluata de Lituania la 1 iulie pentru urmatoarele sase luni. Avand in vedere ca liderii UE au convenit asupra unui buget pentru perioada 2014-2020, progresele in aceste domenii nu vor intarzia sa apara.

ueLituania a promis sa fie un „mediator onest”, in calitate de coordonator al procesului decizional in urmatoarele 6 luni. Multe dintre aceste decizii vor avea scopul de a ajuta Europa sa iasa din actuala criza economica.

Fiind una dintre tarile UE care au reusit cel mai bine sa combata criza, Lituania este, probabil, bine plasata pentru a ajuta UE sa revina la crestere economica. Dupa un declin puternic in 2009, cand PIB-ul a scazut cu aproape 15 %, economia Lituaniei a inceput din nou sa creasca in 2010. Se preconizeaza ca in 2013 va fi una dintre economiile cele mai performante din UE.

In cazul in care Parlamentul European adopta bugetul de 960 de miliarde de euro, Lituania va trebui sa faciliteze adoptarea a circa 70 de acte legislative, pentru a asigura finantarea, din fondurile UE, a proiectelor si activitatilor in diverse domenii, de la cercetare la regenerare regionala.

Obiectivele stabilite de Lituania pentru urmatoarele 6 luni sunt sintetizate in sloganul – „O Europa credibila, in crestere si deschisa”.

Credibilitate

Intrucat credibilitatea economica a UE depinde de stabilitatea sa financiara, Lituania intentioneaza sa asigure redresarea finantelor publice in Uniunea Europeana. O etapa-cheie o vor reprezenta progresele in domeniul uniunii bancare DeutschEnglishfrançais si reformarea pietelor financiare.

Printre proritati se numara incurajarea tarilor UE sa implementeze reformele convenite anterior, de exemplu privind guvernanta economica, si consolidarea cooperarii economice si monetare in cadrul uniunii economice si monetare.

Crestere

Piata unica – eliminarea frontierelor nationale pentru persoane, bunuri, servicii si capitaluri – dispune de potentialul necesar pentru a genera crestere si pentru a crea locuri de munca. Presedintia lituaniana ar dori sa se asigure ca toate bunurile si serviciile relevante, cum ar fi energia si cercetarea, sunt incluse in aceasta.

Deschidere

O integrare mai stransa intre UE si tarile vecine din est, alaturi de acordurile de liber schimb cu tari precum SUA, Japonia si Canada, va contribui la consolidarea reputatiei de spatiu deschis a UE.

Este pentru prima data cand Lituania detine presedintia UE. Guvernul lituanian s-a pregatit pentru preluarea acestei sarcini lucrand in stransa colaborare cu guvernul irlandez, care s-a aflat la carma UE in prima jumatate a anului 2013. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie