Scandal diplomatic: Birouri si retele de calculatoare ale UE spionate de SUA

 

SUA au interceptat telefoane din birouri ale UE si au avut acces la retele interne de calculatoare, potrivit unor documente secrete citate de publicatia germana Der Spiegel, aceasta fiind cea mai recenta dintr-o serie de dezvaluiri privind presupuse programe de spionaj ale SUA.

computer-controlatDer Spiegel a citat dintr-un document ‘top secret’, datat septembrie 2010, al Agentiei Nationale pentru Securitate (NSA) a SUA despre care mentioneaza ca fostul consultat al agentiei americane Edward Snowden, în prezent cautat de Washington, ar fi luat cu el acest document la care ziaristi de la saptamânalul german au avut acces partial.

Documentul evidentiaza modul în care NSA a ascultat birouri si a spionat retele interne de calculatoare ale UE din Washington si de la Natiunile Unite, ceea ce a presupus atât ascultarea discutiilor si a convorbirilor telefonice cât si acces la documente si email-uri. Documentul citat se refera la UE drept ‘tinta’.

Potrivit Der Spiegel, NSA a vizat de asemenea telecomunicatiile de la cladirea Justus Lipsius, sediul Consiliului Uniunii Europene. Fara a citat surse, publicatia mentioneaza ca în urma cu peste cinci ani ofiteri de securitate ai UE au identificat apeluri ratate catre birouri NSA din cadrul cartierului general al NATO de la Bruxelles. Fiecare stat membru UE are birouri în cladirea Justus Lipsius, cu legaturi telefonice si internet.

Edward Snowden, cetatean american, a plecat la Hong Kong în luna mai, cu câteva saptamâni înainte de publicarea unor detalii pe care el le-a furnizat cu privire la supravegherea în secret de catre guvernul american a telecomunicatiilor mondiale. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie