Adunarile Generale pentru infiintarea Contrapartii Centrale locale, nu au fost tinute de BVB si Sibex

 

Sansele înfiintarii unei contraparti centrale locale, institutie obligatorie, din septembrie, pentru decontarea derivatelor, sunt aproape zero, dupa ce Adunarile Generale Extraordinare ale Actionarilor convocate la Bursa de Valori si la Sibex nu s-au tinut, din lipsa de cvorum.

bvbLa a doua convocare a AGEA Sibex de sâmbata au fost prezenti actionari cu detineri cumulate de 37%, în timp ce, vineri, la BVB, prezenta fusese de 29,8%, cvorumul necesar pentru ambele sedinte fiind de 50%.

Actionarii bursei sibiene aprobasera, într-o adunare anterioara, apelarea la serviciile unei CCP straine, în cazul în care discutiile cu BVB pentru o Contraparte locala, pornite cu entuziasm la începutul anului, esueaza.

Actionarii Sibex trebuia sa supuna votului propunerile conducerii de a renunta la piata spot, care gazduieste numai doi emitenti (Sibex însusi si Prodplast Imobiliare). Propunerile Sibex de desfiintare a activitatii de depozitar, de reducere a capitalului Depozitarului Sibex cu 22,72 milioane lei si de distribuire a banilor catre actionari, au fost facute pentru a putea utiliza suma ca aport la constituirea unei contraparti centrale locale.

Actionarii de la bursa sibiana aveau pe ordinea de zi si aprobarea efectuarii de catre Grupul Sibex a unui aport în numerar de maxim 6,25 milioane de euro pentru constituirea Contrapartii Centrale, împreuna cu grupul BVB.

La bursa bucuresteana, actionarii aveau pe ordinea de zi, în AGA convocata pentru 27/28 iunie, aprobarea participarii bursei la majorarea capitalului social al Casei de Compensare Bucuresti cu un aport de 23 milioane lei si mandatarea Consiliului Bursei de a decide majorarea aportului în numerar la capitalul social al Casei de Compensare Bucuresti SA cu pâna la cel mult 10 milioane lei, în functie de situatia subscrierilor celorlalti actionari care îsi vor exercita dreptul de preferinta în cadrul majorarii de capital social aprobata de catre Casa de Compensare Bucuresti.

Înainte de AGA însa, BVB a participat la majorarea capitalului social al Casei de Compensare Bucuresti (CCB) cu 500.000 euro, în urma unei decizii a Consiliului BVB. A.A.bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie