Romania, in topul rusinos al tarilor europene in care cheltuielile cu educatia continua sa scada
Cheltuielile publice în materie de educatie ca procent din PIB au scazut în România, dar si în alte patru tari UE, arata raportul „O privire de ansamblu asupra educatiei 2013”, al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE)
Cheltuielile privind educatia pentru fiecare student tind sa se reduca în majoritatea tarilor UE, desi se afla înca usor peste media din tarile din OCDE. În 2010, cheltuielile per student la toate nivelurile de învatamânt din cele 21 de state membre UE din OCDE au fost de 7.200 euro, în comparatie cu 6.900 de euro în ansamblul OCDE, arata raportul.
Acest lucru reprezinta un motiv de îngrijorare, mai ales ca datele proprii ale UE cu privire la cheltuielile publice în materie de educatie ca procent din PIB arata ca cinci state membre ale UE (Bulgaria, Grecia, Italia, România si Slovacia) combina un nivel scazut de investitii în termeni absoluti cu o tendinta de scadere a cheltuielilor începând cu 2008 – 2009.
În medie, 15% din tinerii cu vârste cuprinse între 15 si 29 de ani nu erau încadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare, o situatie ceva mai buna decât media OCDE de 16% din 2011.
Cu toate acestea, în Grecia, Irlanda, Italia si Spania, peste 20 % din tineri erau în aceasta situatie. Cifrele recente ale UE arata ca aceasta situatie s-a înrautatit în 2012 pentru cele trei tari din sud. Programe specifice de educatie si formare profesionala, inclusiv stagii practice si programe de formare profesionala de înalta calitate în cadrul initiativei UE „Garantia europeana pentru tineret”, au un rol important în evitarea riscului ca tinerii europeni sa devina „o generatie pierduta”.
Tarile UE au o rata mare de studenti implicati în programe profesionale la nivel de învatamânt secundar superior, care este semnificativ mai mare decât media OCDE.
Cu toate acestea, situatia variaza în mod semnificativ între statele membre: în 2011, acest procent a fost de peste 70 % în Austria, Belgia, Republica Ceha, Finlanda si Republica Slovaca. Dar Estonia, Irlanda, Grecia, Ungaria, Portugalia si Regatul Unit nu au avut mai mult de 40 % dintre studenti în programe de acest fel; acest lucru a fost, de asemenea, valabil pentru tarile din afara UE, cu exceptia Australiei.
Comisia Europeana îndeamna statele membre sa maximizeze beneficiile învatarii prin formarea la locul de munca în vederea facilitarii tranzitiei tinerilor de la scoala catre locul de munca.
În medie, profesorii din tarile UE obtin între 77 % si 89 % din salariile lucratorilor cu norma întreaga cu acelasi nivel de educatie; salariile lor au scazut cu aproximativ 4 % între 2009 si 2011 în termeni reali. Daca aceasta tendinta continua, ea ar putea constitui o amenintare pentru recrutarea unui noi generatii de profesori motivati care sa înlocuiasca forta de munca îmbatrânita care se va pensiona în viitorul apropiat. Nicoleta Banila, capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!