Romania, favorizata de noua Politica Agricola Comuna (PAC)

 

Noua Politica Agricola Comuna /PAC/ favorizeaza România, dar greul abia acum începe, a declarat, vineri, într-o conferinta de presa, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Daniel Constantin-Ministrul Agriculturii

Daniel Constantin-Ministrul Agriculturii

‘Vreau sa va spun ca abia acum greul începe pentru statele membre. Daca la nivel european lucrurile au fost cât de cât agreate, pentru România si celelalte state membre, probabil ca va începe o perioada de prezentare a rezultatelor, de consultare cu sectorul privat, cu fermierii, dupa care va trebui sa luam câteva decizii importante pentru ca Politica Agricola Comuna ne ofera o paleta foarte larga de masuri din care statele membre trebuie sa decida pe care le aplica, în egala masura si bugetul pe care îl aloca pentru fiecare masura. Din acest punct de vedere, vor exista foarte multe discutii în perioada urmatoare. Politica Agricola Comuna este pozitiva pentru România. Salutam si faptul ca s-a ajuns la un compromis la nivel european pe aceasta forma a Politicii Agricole Comune, care, în opinia mea, favorizeaza România’, a afirmat Constantin.

Ministrul Agriculturii a explicat faptul ca prin noua PAC nu va mai exista o plafonare a platilor pe suprafata, ci va fi una distributiva, dar cu o delimitare foarte clara pentru suprafetele mai mici.

‘O ultima modificare care a intervenit în aceste zile este aceea ca nu va mai exista o plafonare a platilor pe suprafata, ci vom avea o plata distributiva. Cu alte cuvinte, primele 30 de hectare pot primi o plata mult mai mare decât ce este peste aceasta suprafata si, din acest punct de vedere, vom avea grija ca sa existe o delimitare foarte clara în ceea ce înseamna suprafetele mai mici, de sprijinire a celor care au astfel de suprafete, în a produce mai mult si a fi mai competitivi pe piata, fata de cei mai mari care produc într-un sistem intensiv’, a explicat Daniel Constantin.

În data de 26 iunie a.c., negociatorii Uniunii Europene /UE/ au anuntat ca au cazut de acord asupra unor modificari substantiale ale Politicii Agricole Comune /PAC/, fixând regulile care guverneaza repartizarea unor subventii anuale în valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a afirmat dupa acest acord ca noua PAC va aduce mai multi bani agricultorilor din România în urmatoarea perioada, ceea ce nu se întâmpla pentru toate statele membre.

În prezent, circa 80% dintre plati sunt alocate pentru 20% dintre cele mai mari exploatatii, întrucât mai multe state europene leaga înca suma alocarilor de nivelurile de productie atinse la începutul anilor 2000, un mod de calcul care favorizeaza marile exploatatii intensive.

Potrivit reformei, multe din marile ferme europene, în special cele din Franta, Spania si Italia, vor pierde pâna la 30% din subventiile pe care le primesc în prezent pentru a permite o alocare mai echitabila a subventiilor în cadrul UE. În plus, cotele Uniunii la productia de zahar vor lua sfârsit începând din luna octombrie 2017, consolidându-se, în acelasi timp, organizarea sectorului, cu ajutorul unor contracte si acorduri interprofesionale obligatorii.

De asemenea, sistemul drepturilor de plantare din sectorul vitivinicol va fi înlocuit, începând din 2016, de un mecanism dinamic de gestionare a autorizatiilor de plantare implicând mai mult organizatiile profesionale, care va fi aplicabil pâna în 2030, cu o limita de plantare stabilita la 1% din vie pe an.

Agricultura ramâne principalul capitol de cheltuieli al UE cu aproximativ 38% din bugetul global, în pofida unei reduceri de 12% a anvelopei pentru urmatorii sapte ani (2014-2020) pâna la 373,2 miliarde de euro.

România este prima tara în care Dacian Ciolos a prezentat, vineri, rezultatele negocierilor intense, ce au durat aproape doi ani, între Comisia Europeana, Consiliul de Ministri si Parlamentul European.(A,AS – autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie