Membrii AAFBR considera ca BNR va mentine dobanda cheie la 5,25%

 

Mai mult de jumatate dintre membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) cred ca BNR va mentine luni dobânda de politica monetara la 5,25%, iar rezervele minime obligatorii ar putea ramâne nemodificate în iulie atât pentru pasivele în lei, cât si pentru cele în valuta.

bnr„Conform opiniilor exprimate de 54% din membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) care au participat la un sondaj intern, Banca Nationala a României ar putea mentine dobânda de politica monetara la nivelul de 5,25% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 1 iulie 2013. Restul participantilor la sondaj estimeaza o reducere a dobânzii la nivelul de 5%. Rezervele minime obligatorii ar putea ramâne nemodificate în luna iulie 2013, atât pentru pasivele în lei cât si pentru cele în valuta”, se arata într-un comunicat transmis de AAFBR.

Consiliul de Administratie al BNR a decis în luna mai sa mentina rata dobânzii de politica monetara la 5,25%, precum si ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de banci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valuta si 15% în lei. Guvernatorul Mugur Isarescu afirma la acel moment ca banca centrala intentioneaza sa înceapa un ciclu de reducere a ratelor dobânzii de politica monetara, chiar de la urmatoarea sedinta a Consiliului de Aadministratie.

Analistii anticipeaza ca dobânda de politica monetara ar putea fi redusa la nivelul de 4,75% pâna în decembrie 2013 si 4,5% pâna în decembrie 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi pastrate la nivelul de 15% în anul 2013 si apoi reduse la 11% pâna la finele anului 2014.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valuta ar putea fi pastrate la nivelul de 20% în anul 2013 si apoi reduse la 16% pâna la finele anului 2014.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, înfiintata în luna ianuarie 2008 si care reuneste în rândurile sale aproximativ 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital. bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie