Discutarea proiectului CCP, va fi incercata si astazi de Sibex

 

Adunarea Generala a Actionarilor Sibex, în care urma sa se discute problema Contrapartii Centrale (CCP), nu a avut loc, vineri, la prima convocare, din lipsa de cvorum.

SibexActionarii prezenti la vot au reprezentat 32% din capitalul social al Bursei, cvorumul necesar fiind de 75%.

Problema proiectului CCP, institutie responsabila de decontarea tranzactiilor cu derivate ceruta la nivel european, ce necesita un capital minim de 7,5 milioane euro urmeaza sa fie discutata astazi, la Sibiu, daca AGEA va întruni cvorumul necesar de 50%.

La Bursa de Valori Bucuresti, AGEA convocata ieri nu s-a tinut din lipsa de cvorum, asa ca sansele ca bursa bucuresteana sa participe la o CCP locala sunt aproape nule în acest moment.

Actionarii Sibex trebuie sa supuna votului propunerile conducerii de a renunta la piata spot, care gazduieste numai doi emitenti (Sibex însusi si Prodplast Imobiliare).

Propunerile Sibex de desfiintare a activitatii de depozitar, de reducere a capitalului Depozitarului Sibex cu 22,72 milioane lei si de distribuire a banilor catre actionari, au fost facute pentru a putea utiliza suma ca aport la constituirea unei contraparti centrale locale.

Tentativa precedenta pentru demararea proiectului CCP, care presupunea ca actionarii Sibex sa vina cu bani de acasa, a esuat, din cauza ca AGEA nu a întrunit cvorumul necesar.

Bursa sibiana detine aproximativ 70% din Depozitarul Sibex, ceea ce presupune ca i-ar putea reveni aproximativ 3,64 milioane euro din reducerea capitalului social.

Actionarii urmeaza sa decida aprobarea efectuarii de catre Grupul Sibex a unui aport în numerar de maxim 6,25 milioane de euro pentru constituirea Contrapartii Centrale, împreuna cu grupul BVB.

SIF2 Moldova a cerut sprijinul tuturor actionarilor Sibex pentru ca, alaturi de Consiliul de Administratie (CA), sa asigure, prin participarea la vot, adoptarea deciziilor corespunzatoare punctelor de pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor Sibex.

„Scopul principal al actionarilor Sibex este de a gasi fondurile necesare participarii la constituirea Contrapartii Centrale (CCP), împreuna cu societatile din grupul BVB, prin mobilizarea, în principal, a resurselor interne de care dispun companiile care alcatuiesc Sibex”, potrivit raportului.

Potrivit documentului citat, SIF Moldova sustine demersurile actionarilor si ale CA Sibex privind adoptarea si implementarea masurilor necesare participarii bursei sibiene la constituirea Contrapartii Centrale împreuna cu grupul BVB. Diana Enache, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie