A cui mai este legea medierii dupa promulgarea si publicarea Legii 214/2013

 

In Monitorul Oficial nr.388 din 28 iunie 2013 a fost publicata Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe

Nu aud, nu vorbesc, nu vadCred ca intuiti ce contine aceasta lege:
” 4. Dupa articolul VI se introduce un nou articol, articolul VI1, cu urmatorul cuprins:

„Alt. VI1. — Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 441 din 22 mai 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2, dupa alineatul (1/2J se introduc doua noi alineate, alineatele (1/3) si (1/4), cu urmatorul cuprins:

«(1/3) Efectuarea procedurii de informare asupra avantajelor medierii poate fi realizata de catre judecator, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz în care aceasta se atesta în scris.

(14) Serviciile prestate conform dispozitiilor alin. (1) si (1/1) sunt gratuite, neputându-se percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita.»

2. La articolul 59, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:

«(3) Actul întocmit de notarul public conform alin. (1) si art. 58 alin. (4) si (4/1), prin care se autentifica întelegerea din acordul de mediere, are putere de titlu executoriu.»”

Simt ca ma ia cu ameteala gandindu-ma la viteza cu care s-a petrecut totul: in 20 iunie discutia in Comisia Juridica, in 21 iunie s-a facut public raportul, in 26 iunie a intrat in sedinta in plen a Camerei Deputatilor si s-a adoptat, iar in 28 iunie a si fost publicata in Monitorul Oficial. Asta inseamna ca in 27 iunie a fost trimisa spre promulgare Presedintelui Romaniei.
Exista propuneri de legi care treneaza cu anii. Apoi dureaza pina sunt promulgate. Asta daca nu cumva se intorc inapoi. Dureaza si pina se publica in Monitorul Oficial.

Dar se pare ca atunci cand interesul este mare nu exista nici un impediment. Se pot rezolva toate in 2 zile.

Lasand la o parte ce au facut onorabilii deputati interesati pina in maduva oaselor, haideti sa vedem ce am facut noi si alesii nostrii: NIMIC.
Viteza noastra de reactie- ca nu pot spune de actiune in conditiile date- a fost foarte aproape de ZERO.

Inclusiv demersurile UCMR-ului au fost tardive. Dar cel putin au incercat. Ei si alte cateva asociatii profesionale.

Dar unde a fost Consiliul de Mediere?

In strada, impartind pliante. Si trimitand o serie de mailuri mediatorilor prin care anuntau succesul actiunii de promovare a medierii.

Nu au dat nici macar un comunicat de presa. Pentru ca ei ignora mass-media si mass-media ii ignora. Vor sa fie stat in stat si ponoasele le tragem cu totii.
Cat despre o conferinta de presa sau o pozitie oficiala ce sa mai vorbim.
Ni s-a adus la cunostinta, intr-o nota de subsol a unui material personal al unui membru al Consiliului: „Cu privire la modificarile legislative, vom lua masuri. Sunt neconstitutionale. Suntem o forta si va invit sa ne mobilizam impreuna pentru viitoarele actiuni. Vom veni cu o comunicare spre dvs.. Lucrurile nu vor ramane asa.”
Lucrurile chiar asa au ramas. Chiar si fara o comunicare catre noi. Neconstitutionale sau nu, una dintre ele a fost promulgata. Ce va spune asta?

Membrii ai Consiliului de Mediere v-ati baricadat intr-un turn de fildes opac!

Nu comunicati cu noi si ati uitat ca reprezentati interesele unei profesii nobile.

Ca nu puteti face de unii singuri putem intelege.

Dar ca nu ne implicati si nu apelati la forta pe care o reprezentam nici macar atunci cand va inecati si ne trageti si pe noi sub apa, nu avem cum sa intelegem!

Ne-ati aruncat praf in ochi, ne-ati tinut ocupati si informati cu conferinte si promovari demne de secolul trecut si ati ales sa nu suflati o vorba despre ce ne interesa cu adevarat: pericolul in care este profesia noastra!

Iar pericolul s-a transformat in realitate. O realitate care este dificil de schimbat. Ceea ce este de facut pentru a remedia actuala situatie este mult mai dificil decat ce se putea face inainte.

Daca nu ati putu face fata unei situatii mai usoare cum vreti sa avem incredere ca o sa o rezolvati pe aceasta?

In aceste doua zile nici unul dintre voi nu a iesit sa ne spuna ceva. De ce?
V-am ales pentru doi ani. V-ati prelungit mandatul pentru patru ani fara acordul nostru.

Pentru binele cui ati facut asta? Al nostru? Ma indoiesc.
Ce ati facut pentru noi, corpul profesional al mediatorilor, in acesti doi ani?
Care sunt beneficiile noastre si ale profesiei pentru ca v-am acordat incredrea noastra?
Legea medierii era mai buna inainte de venirea voastra la putere!

Cel putin era o lege a medierii si era a profesiei de mediator.
Acum a cui mai este?
Treziti-va si faceti ce aveti de facut ca altfel peste o saptamana o sa mai avem o lege si o multime de  mediatori de drept!
Si atunci veti putea, cu surle si trambite, sa organizati slujba de inmormantare a medierii din Romania.

Prohod va fi destul.

Maria Carmen

Acest articol reprezinta opinia personala exclusiva  a autorului. MediereNet.ro nu îsi asuma reponsabilitatea pentru continutul acestui articol.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

3 comentarii

  1. Cristian Marius spune:

    Din insiruirea categoriilor profesionale „demne” de a informa asupra avantajelor medierii,conteaza doar una :avocat.Nu cred ca va exista vreo informare certificata in scris facuta de un judecator,procuror sau notar (mai ales GRATUIT).Vor abunda insa informarile facute de avocati.Intrevedem cu totii si cu ce rezultat vis-a-vis de ajungerea la medierea propriuzisa.
    Eu zic sa asteptam impactul,in speranta ca undeva se tine o evidenta.Evidenta a „scaderii dramatice” a cazurilor ajunse in instanta.Poate atunci se va ridica (iarasi)un steag rosu la Uniunea Europeana.
    Ma intreb insa daca si pe initiatorii amendamentelor ii intereseaza Uniunea Europeana sau adevaratele probleme ale alegatorilor.

  2. Irina Comeaga spune:

    Parerea mea este ca medierea este deja ingropata. Profesia a fost total si ireversibil decredibilizata, atat prin aceasta modificare a legii, care a subminat imaginea si asa fragila a mediatorului, cat si prin reactia lipsita de fermitate, de coerenta si de interes fata de cei pastoriti, dar mai ales formati si hraniti cu iluzia unei profesii, reactia, spuneam, a celor care ar fi trebuit sa reprezinte si sa apere interesele acestei bresle. Eu sunt profund dezamagita. Si lipsita de speranta. Acest rau s-a produs deja si vad prea mici sanse sa poata fi reparat. Cine sa-l repare?

  3. Bogdan Iliescu spune:

    Dragilor, traim intr-o tzara care are nevoie de conflicte, prin structura ei iubeste conflictul si NU ARE NEVOIE DE MEDIERE. Nu isi doreste asa ceva.
    „Justitiabilul roman” nu-si doreste solutionarea unui litigiu dupa principiul win-win in cadrul unei medieri civilizate, chiar daca rational vorbind ar fi in favoarea lui. Nu, nici vorba de asa ceva, el isi doreste cel mai tare si mai tare sa-l vada pe „celalalt” culcat la pamant, mort daca s-ar putea si sa treaca si cu buldozerul peste el.
    Asta e realitatea romaneasca.
    Daca pana acum am visat cu totii la marile medieri de succes, ei bine, cred a venit momentul sa ne trezim.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie