Taxa de poluare, restituita fara procese – propunere CSM

 

CSM propune reglementarea unei proceduri administrative pentru restituirea taxelor pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, care prevede ca cei care au achitat taxa pot cere restituirea ei de la organul fiscal, eliminându-se astfel calea judiciara.

csmDirectia Legislatie a aratat, în punctul de vedere analizat în Plenul CSM, ca instantele de contencios administrativ sunt confruntate cu un numar mare de cauze privind cererile de restituire a taxelor de poluare, care greveaza semnificativ activitatea acestora, de aceea ar trebui reglementata o procedura administrativa, informeaza Mediafax.

„Mentinerea situatiei actuale, în care restituirea taxei poate fi obtinuta numai pe cale judiciara, nu este o solutie viabila pentru ca, pe lânga valoarea propriu-zisa a taxei, implica si cheltuieli suplimentare pentru stat: costurile pentru desfasurarea proceselor, la care se adauga eventualele cheltuieli de judecata la plata carora statul poate fi obligat catre reclamantii carora le sunt admise actiunile. Pe aceste premise, apreciem ca o solutie mai economica pentru stat ar fi cea de restituire pe cale administrativa a taxelor care vizeaza emisiile poluante provenite de la autovehicule, care ar elimina celelalte costuri pe care le presupune exercitarea actiunilor în justitie si, în plus, ar contribui la degrevarea instantelor de contencios administrativ de un numar mare de cauze”, se arata în punctul de vedere al Directiei Legislatie, documentare si contencios.

Astfel, restituirea pe cale administrativa ar urma sa vizeze nu doar taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si taxa de poluare pentru autovehicule, ci si taxa speciala.

Directia legislatie din CSM este de parere ca aceasta reglementare pe cale administrativa s-ar putea realiza printr-un act normativ de sine statator – lege, ordonanta de urgenta sau ordonanta.

Potrivit sursei citate, în articolul 1 (1) al actului normativ ar trebui sa se prevada: „Persoanele care au achitat, pâna la data intrarii în vigoare a prezentei legi/ taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale în vigoare la momentul înmatricularii, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresata organului fiscal competent, potrivit art. 33 alin. (1) din Ordonanta Guvernului 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.

De asemenea, la alineatul 2 al aceluiasi articol ar trebui sa se mentioneze, potrivit propunerii, ca „organul fiscal prevazut la alin. (1) solutioneaza cererea de restituire în termen de 45 zile de la înregistrare, prin decizie care se comunica de îndata persoanei interesate”.

„Împotriva deciziei organului fiscal, precum si în cazul nesolutionarii cererii de restituire în termenul prevazut la art. 1 alin. (2), persoana interesata poate face contestatie la structura speciala de solutionare a contestatiilor prevazuta la art. 209 alin. (1) lit. (a) din OG 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, în termen de 15 zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la împlinirea termenului prevazut la art. 1 alin. (2)”, potrivit articolului 2 (I) din proiectul propus.

De asemenea, în opinia CSM, o alta prevedere ar trebui sa ateste ca împotriva deciziei privind contestatia si în cazul nesolutionarii acesteia în termenul de 30 de zile, contestatorul poate face plângere la tribunalul în a carui circumscriptie îsi are domiciliul sau sediul, iar hotarâre instantei este definitiva.

Totodatata, potrivit articolului 3 din proiectul propus, plata sumelor a caror restituire a fost aprobata se va faca esalonat.

O alta prevedere ar fi ca „în procesele în curs de judecata având ca obiect restituirea taxei speciale, taxei pe poluare sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, reclamantul poate renunta la judecarea cauzei, în conditiile Codului de procedura civila”.

Sesizarea de modificare a legislatieia fost trimisa Ministerului Justitiei.Punctul de vedere al Directiei Legislatie, documentare si contencios referitor la posibilitatea reglementarii unei proceduri administrative pentru restituirea taxelor privind emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost discutat în sedinta de joi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Florin B. spune:

    ACEASTA INITIATIVA A CSM ESTE UN EXEMPLU DIN CARE REIESE CA IN ROMANIA MAI SUNT SI OAMENI CARE GANDESC ! PACAT CA NU II GASIM IN CLASA POLITICA !PUNEREA IN PRACTICA A ACESTUI MOD DE RESTITUIRE PE CALE AMIABILA AR ADUCE CASTIGURI MAI MARI DECAT INCASARILE DIN PORCARIA DE TIMBRU DE MEDIU .DIN DORINTA DE A REZOLVA RAPID , MAREA MAJORITATE VA RENUNTA LA DOBANZILE ACORDATE DE INSTANTELE DE JUDECATA , PROCEDURA FIIND GREOAIE , ASTFEL STATUL AR ECONOMISI SUME ENORME . DAR UNDE NU ESTE GANDIRE , SUFERIM TOT NOI , CEI MULTI SI NAPASTUITI.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie