Sedinta de informare privind medierea ar putea fi tinuta si de avocati, notari sau judecatori

 

Incepand din aceasta primavara, toti cei care vor sa inceapa un proces pot face acest lucru doar daca participa, in prealabil, la o sedinta de informare privind medierea, realizata de un mediator autorizat in conditiile legii. Totusi, parlamentarii au adoptat recent noi reglementari in materie, in sensul ca procedura de informare va putea fi sustinuta si de alte persoane din sistem, precum judecatori sau procurori.

mediereSedinta de informare privind medierea a devenit obligatorie incepand cu 15 februarie 2013, data de la care s-a instituit obligatia legala pentru parti ca, anterior declansarii unei actiuni in instanta, sa se prezinte la mediator in vederea informarii cu privire la posibilitatea solutionarii diferendelor pe calea medierii.

Prevederile legale in vigoare stabilesc, de asemenea, ca partile au libertatea sa-si aleaga mediatorul, sursa oficiala pentru alegerea mediatorului fiind tabloul mediatorilor autorizati intocmit de Consiliul de Mediere.

Recent, insa, dispozitiile in domeniu au suferit cateva modificari, dupa ce un proiect legislativ a fost adoptat prin vot final de deputati in 26 iunie. Este vorba despre proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr. 4/2013, prin care anumite prevederi din legea medierii sunt modificate substantial.

Mai precis, potrivit acestei propuneri legislative, sedinta de informare privind medierea va putea fi realizata si de judecatori, procurori, consilieri juridici si notari, desi pana acum doar mediatorul era autorizat sa sustina aceasta procedura.

Noutatea introdusa recent a fost confirmata, pentru AvocatNet.ro, si de Aniela Badita, Avocat Partener SCA Badita & Pop: „Intr-adevar, conform celor prevazute in proiectul de lege mentionat, legea medierii sufera o modificare importanta sub aspectul calitatii persoanelor autorizate sa efectueze procedura de informare”.

Totusi, trebuie retinut ca aceasta noua „calitate” a judecatorilor, procurorilor, consilierilor juridici si notarilor se aplica doar pentru sedinta de informare privind medierea.

„Trebuie subliniat, insa, ca nu este vorba de o schimbare sau extindere a ariei persoanelor care sunt indreptatite in virtutea legii sa conduca procedura de mediere si nu inseamna ca judecatorul, procurorul, consilierul juridic, avocatul, notarul devin in acest fel mediatori„, puncteaza avocatul.

Concret, explica mai departe Aniela Badita, modificarea legislativa se refera numai la procedura de informare asupra avantajelor medierii si nu are niciun impact asupra procedurii de mediere propriu-zisa, care va fi realizata in conditiile legii numai de catre mediatorul autorizat cu respectarea cerintelor legale in vigoare pentru dobandirea si exercitarea acestei profesii.

„In opinia mea, important este ca prin aceasta modificare legislativa sa nu se piarda finalitatea efectiva urmarita prin introducerea medierii ca modalitate alternativa de solutionare a conflictelor, precum si a obligativitatii informarii asupra avantajelor pe care medierea le presupune”, sustine avocatul, care adauga ca, in urma prezentarii si intelegerii exacte a ceea ce presupune procedura medierii, cetateanii trebuie sa fie in masura sa analizeze si sa opteze in deplina cunostinta de cauza asupra modalitatii in care inteleg sa incerce solutionarea problemelor lor juridice – prin mediere, prin instanta de judecata sau in alta forma stabilita de acestia.

Ca si in cazul mediatorilor autorizati, sedinta de informare va fi gratuita, proiectul de lege stabilind clar ca judecatorii, procurorii, consilierii juridici sau notarii nu vor putea percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita.

Atentie! Proiectul de lege care contine toate aceste modificari se afla in momentul de fata la Secretarul general in vederea exercitarii de catre deputati a dreptului de a sesiza Curtea Constitutionala. Documentul si-a incheiat traseul legislativ in Parlament, astfel ca, pentru a intra in vigoare, mai trebuie doar promulgat de presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.

Ce trebuie sa stii despre sedinta de informare privind medierea?

Sedinta de informare privind medierea a devenit obligatorie incepand cu 15 februarie 2013, data de la care s-a instituit obligatia legala pentru parti ca, anterior declansarii unei actiuni in instanta, sa se prezinte la mediator in vederea informarii cu privire la posibilitatea solutionarii diferendelor pe calea medierii.

Scopul informarii este ca mediatorul sa aduca la cunostinta partilor avantajele, efectele, regulile si limitele medierii adaptat la situatia lor concreta.

Tocmai de aceea, continutul informarii cu privire la mediere va cuprinde elementele relevante cu privire la definirea medierii si principiile acesteia, rolul mediatorului, drepturile si obligatiile partilor, avantajele medierii, efectele juridice ale acordului de mediere si posibilitatea autentificarii de catre notarul public a acordului rezultat din mediere.

Conform legii, dovada participarii la sedinta de informare se va face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Certificatul de informare trebuie semnat de mediator si de partile participante la sedinta de informare, iar eliberarea documentului se va face numai dupa semnarea lui de catre mediator si toate partile conflictului independent de sustinerea informarii in comun sau individual, se precizeaza in ghidul pus la dispozitie de Consiliul de Mediere. Certificatul se elibereaza intr-un numar de exemplare originale egal cu numarul partilor informate plus unul pentru arhiva formei de exercitare a profesiei.

In cazul in care una dintre parti refuza in scris participarea la sedinta de informare ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, mediatorul nu va elibera certificatul de informare, ci va intocmi un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei.

Sedinta de informare este gratuita, dupa cum se precizeaza si in Legea medierii: „Pentru activitatea de informare si consiliere a partilor cu privire la procedura medierii si avantajele acesteia, indeplinita potrivit legii anterior incheierii contractului de mediere, mediatorul nu poate pretinde onorariu”.

Conform prevederilor legale, in perioada 15 februarie – 1 august cei care refuza sa se prezinte la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 100 lei si 1000 lei. Incepand cu data de 1 august, insa, cei care vor sa inceapa un proces sunt obligati sa participe la sedinta de informare, in caz contrar cererea lor de chemare in judecata fiind respinsa. Mirela Oprea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie