Judecatorul Cristi Danilet: Trebuie sa punem accent pe medierea extra-pocesuala

 

Numarul dosarelor din instantele romanesti s-a dublat in ultimii cinci ani, peste trei milioane de dosare de judecata aflandu-se pe rolul instantelor din Romania numai anul trecut, a declarat vineri Cristi Danilet, membru in Consiliul Superior al Magistraturii, in cadrul conferintei „Medierea, intre optiune si obligativitate”.  Judecatorul a estimat ca in 2013 vor exista probabil patru milioane de dosare in sistemul de judecata.

Cristi DaniletPotrivit magistratului, din cele 3,3 milioane de dosare, aproximativ 85% sunt cauze civile.

Pornind de la acesta date, Cristi Danilet a estimat ca sase milioane de romani au fost implicati in proceduri judiciare in 2012, „adica 1 din 3”.

Reprezentantul CSM a precizat ca cele 3,3 milioane de dosare trebuie rezolvate de aproximativ 4700 de judecatori, nu toti dintre acestia fiind insa in instante in fiecare zi.

In opinia lui Danilet, pentru a evita aglomerarea instantelor, trebuie sa existe „un numar masiv” de cauze care sa nu mai ajunga la judecatori .

„Trebuie sa punem accent pe medierea extra-pocesuala, adica oamenii sa ajunga la medierea inainte de a ajunge la instante”, a punctat magistratul in cadrul evenimentului. Roxana Neagu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie