Industriasii doresc decalarea cu 30 de luni a calendarului scumpirilor la gaze si energie

 

Liderii mai multor confederatii patronale si sindicale din industrie s-au întâlnit miercuri cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, pentru a identifica solutiile de stopare a efectelor scumpirii utilitatilor.

parc-industrial„În industriile afectate de scumpirea utilitatilor lucreaza 500.000 de oameni; acestia nu ar mai avea ce pune pe masa familiilor pe care le întretin, daca respectivele industrii ar cadea, iar riscul este maxim. Am vorbit cu dl ministru sa realizam o simulare a efectelor scumpirilor în industrie, sa avem o baza pe care sa cerem decalarea calendarului pâna în decembrie 2015“, a declarat pentru „Adevarul“ Vasile Turcu, presedintele Confederatiei Patronatelor din Industria Româneasca (CONPIROM), dupa întrevederea avuta cu ministrul Energiei. Costurile cresc, preturile scad „În siderurgie, costurile cu energia au crescut cu 35% în ultimii opt ani, perioada în care pretul otelului – ca produs finit – a scazut semnificativ, iar marja de profit nu trece de 5%. Siderurgistii – si am dat doar un exemplu, ca ei mai sunt si petrochimistii, producatorii de îngrasaminte sau colegii din industria sticlei – sunt la limita dintre câstig si pierdere. Daca vor cadea aceste industrii, din motivul absurd al scumpirii gazelor, va fi nevoie de 3-4 generatii de-acum încolo sa se repuna în functiune“, ne-a spus liderul patronal.

Vasile Turcu a exemplificat ca „premierul polonez s-a dus personal la presedintele Comisiei Europene si i-a explicat cu argumente ca nu se mai pot scumpi utilitatile în Polonia, si a obtinut amânarea“. Seful CONPIROM ne-a mai declarat ca este nevoie doar de vointa politica pentru a convinge Uniunea Europeana de necesitatea amânarii scumpirilor. El este convins ca „intentiile sunt bune la nivelul autoritatilor“, iar saptamâna viitoare va avea loc o noua întâlnire cu ministrul Energiei. Dan Straut, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie