Compromis al ministrilor europeni de finante. Vezi cine va plati in cazul prabusirii unei banci

 

Ministrii europeni de finante au ajuns la un compromis în noaptea de miercuri spre joi cu privire la un set comun de reguli care sa impuna pierderi pentru marii deponenti atunci când o banca da faliment, o masura care modifica modul în care zona euro abordeaza situatia bancilor cu probleme, conform AFP.

Uniunea bancara europeanaDupa sase ore de negocieri, s-a ajuns la un acord cu privire la gradul de flexibilitate lasat la alegerea fiecarui stat, grad de flexibilitate ce constituia unul dintre punctele care blocau ajungerea la un acordul.

‘Exista un acord’, a anuntat pe Twitter un diplomat olandez, informatie confirmata apoi imediat si de alte doua surse diplomatice, transmite AFP.

Dupa 18 ore de discutii, ministrii europeni de finante se desparteau în noaptea de vineri spre sâmbata, la Luxemburg, fara a ajunge la o întelegere. Ei au determinat însa cine trebuie sa bage mâna în buzunar atunci când o banca trebuie salvata sau lichidata, si în ce ordine trebuie suportate aceste cheltuieli: actionarii bancii vor fi primii care vor suporta pierderi în cazul falimentului, apoi creditorii urmati de detinatorii de obligatiuni si la final deponentii cu sume mai mari de 100.000 de euro în cont.

Presedintia irlandeza a UE nu reusise sa reconcilieze complet punctele de vedere divergente ale celor doua tabere în care sunt împartite tarile europene: Suedia, Marea Britanie, Franta si Italia sustineau ca tarile ar trebui sa dispuna de mai multa flexibilitate de la caz la caz atunci când este vorba de luarea unor decizii cu privire la închiderea bancilor. Însa Germania, Olanda, Austria si Finlanda doreau ca regulile sa fie cât mai stricte si sa se aplice în mod uniform în toate cele 27 de tari membre UE, pentru a limita incertitudinile care ar putea sa-i îndeparteze pe investitori si deponenti.

În cele din urma, satelor care doreau flexibilitate trebuie sa impuna în primul rând pierderile creditorilor si actionarilor pâna la cel putin 8% din pasivul bancilor. Altfel spus, pentru o banca cu un pasiv de 100 de miliarde de euro, creditorii si actionarii trebuie sa suporte pierderi de cel putin 8 miliarde de euro.

Odata ce aceasta conditie a fost îndeplinita, poate interveni un fond national si, daca va fi necesar, vor fi solicitate ‘resurse, fie nationale, fie europene’, cu posibilitatea de recapitalizare directa prin fondul de salvare din zona euro, conform ministrului francez de finante, Pierre Moscovici. Acest al doilea nivel de interventie nu va putea depasi 5% din pasivul bancii. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie