Comisia Europeana a propus un nou cadru pentru fondurile de investitii pe termen lung

 

Comisia Europeana a propus un nou cadru pentru fondurile de investitii conceput pentru investitorii care doresc sa plaseze fonduri in societati si proiecte pe termen lung.

comisia europeana1Aceste fonduri europene de investitii pe termen lung (FEITL) sunt fonduri private care ar investi numai in intreprinderi care au nevoie de fonduri pentru perioade de timp indelungate. Propunerea va fi prezentata sefilor de stat sau de guvern in cadrul urmatorului Consiliu European (27-28 iunie), pe agenda caruia figureaza finantarea pe termen lung a economiei reale.

Noile fonduri ar fi disponibile tuturor tipurilor de investitori din intreaga Europa sub rezerva respectarii anumitor cerinte stabilite in dreptul UE Printre aceste cerinte se numara tipurile de active pe termen lung si de societati in care FEITL sunt autorizate sa investeasca, de exemplu proiecte de infrastructura, de transport si de energie durabila, modul in care trebuie sa isi imparta banii pentru a reduce riscurile si informatiile pe care trebuie sa le transmita investitorilor.

Orice administrator al unui FEITL va trebui, de asemenea, sa respecte toate cerintele stricte ale Directivei privind administratorii fondurilor de investitii alternative, astfel incat sa ofere investitorilor o protectie corespunzatoare.

Michel Barnier, comisarul pentru piata interna si servicii, a declarat: „Trebuie sa luam masuri pentru a asigura finantarea pe termen lung a economiei europene reale. In prezent, finantarea este adesea greu de obtinut, iar in cazul in care este disponibila, aceasta se concentreaza prea mult pe obiective pe termen scurt.

Fondul european de investitii pe termen lung este un vehicul de investitii care le va permite investitorilor profesionali si persoanelor fizice sa investeasca pe termen lung in societati necotate din Europa si in active pe termen lung, cum ar fi bunurile imobiliare si proiectele de infrastructura. Punerea FEITL la dispozitia tuturor tipurilor de investitori din intreaga Uniune Europeana reprezinta un aspect esential pentru maximizarea bazei de capital disponibile pentru intreprinderile europene. Sper ca prin crearea unui nou produs UE de investitii vom castiga deopotriva increderea investitorilor si a intreprinderilor.”

In temeiul acestei propuneri, FEITL vor trebui sa respecte o serie de norme comune astfel incat:

  • sa dispuna intotdeauna de un depozitar care sa protejeze activele;
  • sa respecte normele privind diversificarea activelor pentru a evita canalizarea unor sume prea mari catre un singur activ;
  • sa utilizeze instrumentele derivate numai pentru a gestiona riscurile valutare legate de activele detinute, si nu in scopuri speculative;
  • sa respecte limitele privind sumele pe care le pot imprumuta.

FEITL ar investi in active nelichide care sunt dificil de cumparat si de vandut. In plus, intreprinderile trebuie sa aiba incredere ca vor putea dispune de fondurile investite pe parcursul intregii perioade in care vor avea nevoie de aceste fonduri, astfel cum i-au instiintat pe investitori. Acest lucru nu poate functiona cu adevarat daca li se permite investitorilor sa isi retraga banii in orice moment.

Prin urmare, investitorii nu isi vor putea retrage banii inainte de data specificata care marcheaza sfarsitul investitiilor lor (data care ar putea surveni dupa zece ani sau mai mult de la data la care sunt investite fondurile). Aceasta informatie trebuie comunicata clar inca de la inceput. In schimbul rabdarii lor, investitorii vor beneficia de un flux regulat de venituri generat de activul in care au investit, precum si de o eventuala prima de lipsa de lichiditate.

Context

Aceasta masura a fost anuntata de Comisie in cadrul comunicarii intitulate Actul privind piata unica II din octombrie 2012 si al Cartii verzi privind finantarea pe termen lung a economiei europene.

Comisia a organizat o ampla consultare si a purtat discutii cu o gama larga de organizatii, inclusiv sub forma unei consultari publice scrise privind gestionarea de portofoliu. A avut loc o noua consultare prin intermediul unui chestionar scris adresat unor participanti specifici de pe piata, care s-a bazat pe informatiile referitoare la investitiile pe termen lung colectate in urma consultarii publice. In 2013 s-a finalizat o evaluare a impactului in cadrul careia au fost analizate diverse optiuni de politica pentru a maximiza finantarea pe termen lung, asigurand in acelasi timp un cadru solid de masuri de protectie a investitorilor.

FEITL sunt concepute astfel incat sa raspunda nevoilor investitorilor institutionali si privati care sunt dispusi sa isi blocheze banii in active pe termen lung, cum ar fi proiectele de infrastructura, in schimbul unui venit constant. Se estimeaza ca, alaturi de investitorii privati care isi pot permite sa blocheze o parte din economiile lor pentru o perioada de timp indelungata, fondurile de pensii si societatile de asigurari vor manifesta un interes deosebit pentru FEITL. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie