Banca Vaticanului sub ancheta

 

Vaticanul fierbe. Papa Francisc a numit o comisie care are drept obiectiv realizarea unei anchete ample si profunde la Institutul pentru Operele Religioase, adica banca Vaticanului.

papa franciscSuvernul Pontif îsi doreste „sa cunoasca mai bine pozitia juridica si activitatile IOR”, potrivit unui comunicat al Sfântului Scaun, subliniind ca aceasta comisie se înscrie în cadrul „reformei” institutionale de la Vatican.

Dovada importantei pe care Papa personal o acorda acestei anchete este ca el a instituit-o printr-un „chirograf”, adica un document oficial semnat de propria sa mâna pe 24 iunie.

Comisia are „drept scop sa strânga informatii despre evolutia Institutului si sa prezinte concluzii Sfântului Parinte”, a explicat Vaticanul, precizând ca aceasta „va începe sa lucreze zilele acestea” si ca-si doreste „o colaborare productiva între Comisie si Institut”. Ironie sau umbra de amenintare?

Comisia este prezidata de cardinalul italial Raffaele Farina, fostul responsabil al arhivelor secrete ale Vaticanuluisi din ea mai fac parte cardinalul francez Jean-Louis Tauran (membru), Monseniorul Juan Ignacio Arrieta Ochoa de Chinchetru, un specialist spaniol al legislatiei Vaticanului, desemnat drept coordonator, Monseniorul Peter Bryan Wells, american membru al Secretariatului de Stat, în calitate de secretar si profesoara americana Mary Ann Glendon, specialista în drept de la Harvard, ca membru.

IOR gestioneaza 19.000 de conturi apartinând în marea majoritate clerului catolic, în valoare de circa 7 miliarde de euro. Ele sunt în egala masura ale sorei filipineze care îsi face studiile la Roma ca si ale episcopilor, cardinalilor sau anumitor diplomati precum si transferurile de bani ale congregatiilor religioase.

Reputatia Bancii Vaticanului a fost patata de o serie de scandaluri, dupa operatiuni de spalari de bani în favoarea unor medii criminale. Cel mai mare scandal a fost falimentul Bancii Ambrosiano, care dateaza din 1982 si în care erau amestecati CIA si loji masonice.

Noul presedinte al IOR, germanul Ernst von Freyberg, numit cu câteva zile înainte de demisia lui Benedict al XVI-lea a început verificarea conturilor, unu câte unu, a conturilor Bancii, cu ajutorul companiei americane de consultanta financiara Promontory. Adrian Patrusca, evz.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie