Sesizarea privind memorandumul de întelegere între statul român si Rompetrol, discutata de CCR

 

Curtea Constitutionala a României dezbate miercuri sesizarea Partidului Democrat Liberal (PDL) privind neconstitutionalitatea memorandumului de întelegere încheiat între statul român si Grupul Rompetrol.

Curtea constitutionalaLiderul deputatilor PDL, Mircea Toader, declara la sfârsitul lunii mai ca peste 80 de parlamentari au decis sa atace la CCR legea care aproba ”celebrul memorandum cu Rompetrol, care încalca un drept fundamental de petitie al cetateanului în România”.

Potrivit sesizarii democrat-liberalilor, memorandumul semnat la Bucuresti, la 15 februarie, este neconform prevederilor art.1 alin.(3) si (5), ale art. 21 alin.(1) si (2) si ale art.124 alin.(1) – (3) din Constitutie.

PDL considera un motiv de neconstitutionalitate prevederile unei clauze din memorandum care spune ca „toate procesele aflate pe rolul instantelor judecatoresti care sunt legate, direct sau indirect de litigiu (inclusiv litigiul), sa fie stinse în mod irevocabil, fara judecarea pe fond si imediat ulterior stingerii acestor litigii.

De asemenea, democrat-liberalii reclama sechestrul instituit de Autoritatea Nationala pentru Administrarea Fiscala asupra activelor RRC si titlul de executare silita din data de 17 noiembrie 2010, cerând sa fie revocate si ridicate.

Totodata, PDL sustine ca neconstitutionala este si clauza prin care „angajamentele asumate de catre parti în prezentul Memorandum vor înceta în cazul demararii sau reluarii oricarui litigiu sau demers legal sau administrativ de catre oricare dintre parti sau de catre un afiliat al acesteia împotriva celeilalte parti sau a unui afiliat ale acesteia în legatura cu litigiul. Afiliat în interesul prezentei clauze înseamna orice afiliat al Grupului Rompetrol sau orice autoritate publica a statului român. În cazul în care statul român prin ministerul Finantelor Publice nu solicita suspendarea judecatii litigiului aflat pe rolul Curtii de Apel Constanta conform clauzei 5.1. de mai sus, Rompetrol poate denunta unilateral prezentul Memorandum”.

PDL arata ca prin textul documentului justitia nu se mai înfaptuieste în numele legii, ci al unui memorandum, încheiat de catre partile acestuia.

„Prin aceasta clauza se dispune instantelor judecatoresti sa stinga litigiile în mod irevocabil, fara judecare pe fond, ceea ce presupune încalcarea grava si a dispozitiilor art.124 alin.(3) din Constitutie, judecatorii nemaifiind independenti si supusi exclusiv legii. Printr-o astfel de regula se ajunge sa fie ignorate si dispozitiile art.124 alin.(2) din Constitutie, întrucât justitia nu mai poate fi unica, impartiala si egala pentru toti”, se mai arata în sesizarea PDL.

În sesizare se precizeaza ca memorandumul nu prevede ce se întâmpla în cazul în care instanta de judecata competenta nu suspenda solutionarea litigiului, pentru ca nu ar fi îndeplinite conditii prevazute de Codul de procedura civila, întrucât nici memorandumul si nici legea criticate nu prevad reguli speciale în acest domeniu.

„Raspunsul este clar, prin posibilitatea denuntarii unilaterale îngradindu-se exercitarea unui drept, a unei libertati sau a unui interes legitim, ceea ce are ca efect încalcarea prevederilor art.21 alin.(2) din Constitutie”, mai sustin democrat-liberalii.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, pe 21 mai, proiectul de lege privind Memorandumul de întelegere între statul român si Rompetrol.

Grupurile deputatilor PDL si PP-DD au anuntat atunci ca au votat împotriva proiectului de lege, acuzând faptul ca prevederile memorandumului vor produce prejudicii statului român.(AS – autor: Madalina Cochinescu, editor: Georgiana Tanasescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

1 comentariu

  1. simona g spune:

    interesant ca, desi este incheiat printr-un acord de mediere, din cate am citit aici, memorandumul este supus neconstitutionalitatii. pare o intelegere mai buna decat e statul in stare sa obtina, in general, sa speram ca nu o anulam si pe asta si ramanem, asa cum ne-am obisnuit, cu praful de pe toba

Adaugă părerea ta


 

Distribuie