Mediatori „de drept”
Azi este ziua cea mare de promovare a medierii in randul cetatenilor.
Inca nu stiu cum merge treaba pe strazile tarii, dar stiu ca pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor este si Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta 90/2012 pentru modificarea si completarea Legii192/2006, privind medierea si organizarea profesiei de mediator, precum si pentru modificarea art.II din Legea 115/2012 pentru modificarea si completarea Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator. Avand statut de lege ordinara Senatul a adoptat-o in 12 februarie 2013, Camera Deputatilor fiind forul decizional.
Cand am deschis Raportul Comisiei juridice de disciplina si imunitati, distribuit in 21 iunie 2013, am avut o senzatie de deja-vu, reminescenta a situatiei asemanatoare de acum un an cand era in discutie Legea 115/2012. Pentru ca propunerea a intrat intr-un fel si a iesit…altfel.
De aceasta data, pe langa continutul ordonantei de urgenta 90/2012, au aparut cereri de modificare a Legii 115/2012, a caror autor este deputatul avocat Ioan Cupsa, care suna astfel:
” La art.I dupa pct.2 se introduc alte trei puncte noi, pct.2/1- 2/3, cu urmatorul cuprins:
2/1- La articolul 4, dupa aliniatul(2) se intorduc doua noi alineate, alin(3) si (4) cu urmatorul cuprins:
(3) Fara indeplinirea niciunei alte formalitati, pot desfasura, in cadrul propriilor forme de exercitare a profesiei, toate atributiile specifice unui mediator, notarii si avocatii care indeplinesc conditia de 5 ani vechime in profesie, vechime calculata de la data promovarii examenului de definitivat.
(4) In vederea informarii tuturor persoanelor interesate, inscrierea in Tabloul Mediatorilor se va face la cererea persoanelor prevazute la alin.(3)
2/2. La articolul 5 alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(3) Medierea se poate realiza de unul sau mai multi mediatori sau de catre persoanele prevazute la art.4 alin(3)
2/3 La articolul 5, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin.(4) cu urmatorul cuprins:
(4) Persoanele prevazute la alin.(3) isi desfasoara activitatea de mediere in cadrul formelor de exercitare a profesiilor, la sediul unde isi exercita activitatea”
In traducere libera asta inseamna ca orice avocat sau notar care are 5 ani vechime in profesie devine „de drept” mediator, ba mai mult sa fie trecut in Tabloul Mediatorilor la simpla cerere si bineinteles ca pot desfasura activitatea de mediere direct la sediile profesiei juridice.
Ce legatura are vechimea intr-o profesie juridica cu activitatea de mediere?
Profesia de mediator este reglementata printr-o lege speciala? Chiar nu conteaza? Cerintele speciale ale legii medierii sunt aceleasi pentru toata lumea. Ce anume ii califica pe avocati si notari sa devina mediatori de drept?
Ce anume le permite sa nu respecte legea ca noi toti ceilalti? Doar pentru ca o cer?
Mediatorul este un specialist in managementul conflictelor. Avocatul este specialist in drept.
Exista un standard ocupational pentru profesia de mediator autorizat- termenul de autorizat a fost intentionat lasat la o parte in cerintele deputatului- exista niste conditii de indeplinit pentru a deveni mediator autorizat.
Care este problema avocatilor si notarilor sa le respecte? Tocmai ei, cei care servesc legea, cauta mijloace de eludare a ei?
Cei care au crezut si cred in profesia de mediator au fost dispusi sa investeasca in ei si in aceasta profesie. Si-au platit cursul si taxa de autorizare ca mediator si taxa de tablou. Unii au facut-o cu ultimii bani din buzunar. Pentru ca au crezut si cred in aceasta profesie.
Din cerintele de mai sus inteleg fie ca „persoanele prevazute la alin(3)” nu au bani sa plateasca, fie nu vor, fie vor sa ne arate cat de fraieri suntem noi cei care am respectat legea. Sau nu au incredere sa investeasca in ei.
Constat ca din nou „Cenusareasa” profesiilor juridice, adica consilierul juridic, nu a fost mentionata.
Cu ce sunt mai prejos, in conditiile invocate de deputat, consilierii juridici?
Daca am 5 ani vechime ca si mediator, de la autorizare, pot cere sa devin de drept avocat sau notar? Mai ales ca sunt licentiata in drept?
Pentru ce unii sunt mai egali decat altii in fata legii?
Pentru ce se incearca prin tot felul de tertipuri sa se duca in desuetudine mediere?
Cum ar putea conduce mediere, o procedura structurata, o „persoana” care nu are cunostinte in acest domeniu?
Medierea nu este o activitate juridica. Cerinta deputatului este ca atunci cand cineva cere promovarea la locul de munca pentru ca este un bun familist. Una nu are legatura cu alta.
Oricum este de apreciat ca aseara la Consiliul de Mediere s-a constituit o celula de criza tocmai pe aceste cereri de modificare a legii 115/2012.
Acum eu nu inteleg de ce a trebuit sa fie o celula de criza atata timp cat avizul Senatului este din 12 februarie 2013 iar Raportul Comisiei este din 21 iunie 2013.
Sa fie din pricina zilelor libere de Rusalii?
Sa fie din cauza programului incarcat de participare la conferintele medierii?
Sau mai degraba din pricina (ne)organizarii vastei actiuni de azi de promovare a medierii prin pliante?
O sa ni se aplece de la aceasta promovare mai ales daca trece amendamantul in forma ceruta, pentru ca si informarea va fi obligatorie „doar daca este cazul” si nu se stie cine stabileste „daca este cazul”.
Sau cine stie? Poate vor face avocatii si notarii promovarea medierii.
Ca doar au 5 ani vechime.
Maria Carmen
Acest articol reprezinta opinia personala exclusiva a autorului. MediereNet.ro nu îsi asuma reponsabilitatea pentru continutul acestui articol.
6 comentarii
Este sfidator cum unii incearca sa-si faca parte…
…dacă aşa stau lucrurile, atunci eu propun ca şi medicii profesorii sau inginerii, care au 5 ani vechime în profesia lor, să poată activa în calitate de mediator, fără o pregătire suplimentară în acest domeniu…
… de ce doar notarii şi avocaţii !?
E tare intrebarea ta pentru dl. deputat ,,avocat”, dar ce te mai mira la parlamentarii nostri !!! O lege mai buna nu s-a gasit s-o elaboreze, in interesul cetatenilor. Se vede de la o posta ca s-a gandit la interesul sau personal……ca de tagma consilierilor juridici, nici nu poate fi vorba…
Dat fiind faptul ca medierea este o meserie vocationala, propun ca psihologii si psihiatrii in primul rand sa devina mediatori de drept. Sunt mai indreptatiti, sau nu?
DOMNULE DEPUTAT si avocat pe deasupra, de ce doar notarii şi avocaţii !? si nu ati luat in considerare si consilierii juridici ??!. Asa cum spuneau si antevorbitorii mei, este chiar sfidator cum doriti sa va faceti partea…
Cred ca nici macat nu ati citit/lectura Legea nr. 192/2006 actualizata, ca sa va dati semama ca meseria de mediator, nu este una juridica !!! De ce trebuie tocmai dumneavoastra sa fiti mai sugubat decat altii care invata,dau examen, platesc taxe de autorizare, se inscriu in asociatii profesionale, etc. Atunci va intreb, pot in calitate de consilier juridic, fara indeplinirea niciunei alte formalitati, pot desfasura activitatea de avocat fara sa dau examen si fara sa pletesc taxe ???